Taide

 

kuva Sairaalapäiväkirjasta

 

Minulle taide on elämys, kokemus, joka koskettaa. Se voi olla luonnon maalaus itäisellä aamutaivaalla. Se voi olla makunystyrät huumaava ateria, jonka ystäväni on minulle valmistanut. Minulle taidetta on kirja, jonka seurassa viihdyn, joka saa minut nauttimaan. Taidetta on maalaus, joka räjähtää silmilleni, työntyy sydämeeni, vavahduttaa.

Elämä on taidetta, silloin kun se antaa minun tuntea jotain. Kun se antaa luvan haltioitua auringosta, vanhojen talojen upeista julkisivuista, valokuvasta, joka tuo silmieni eteen jotain minkä aistin sisälläni, vartalossani, päässäni.

Taidetta ei ymmärretä. Taide tunnetaan.

Saada mielihyvää, tuntea tuskaa, lumoutua, itkeä. Sitä taide antaa minulle, kun voin paremmin. Masennuksen aikana en tunne mitään. Mikään ei kosketa. Korkeintaan ahdistaa. Turta olo ei johdu lääkkeistä. Masennus vie minulta tunteet, sillä tunteminen vaatii voimaa ja jaksamista.

Masentuneella ei ole voimaa. Ei edes itkemiseen. Ei tekemiseen. Värit paletissa eivät houkuttele, kirjojen kannet näyttävät sisustukselta. Alaspäin luodut silmät näkevät vain harmaat jalkakäytävät. Tai seinän sängyn vieressä.

Masentuneena elämä ei ole taidetta. Elämä on ulkoavaruudessa leijuva lukittu kupla, jonka avaimet on heitetty Linnunradan toiselle puolelle.

Eilen minä itkin. Olin kuuntelemassa John Grantia. Hän kertoi omasta masennuksestaan, kamppailusta seksuaali-identiteetinsä kanssa, salatusta homoudesta, peloistaan, elämästään. Kuuntelin hänen puhettaan, hänen laulujaan, hänen pianon soittoaan.

Ja itkin.

Hän oli elämys, joka kosketti. Haltioiduin hänen musiikistaan. Olin onnellinen ja itkin. Hänen musiikkinsa täytti ne vaatimukset, joita odotan taiteelta.

Taidetta ei tarvitse ymmärtää. Pääasia, että tuntee sisällään kosketuksen.

***

Elegia antoi minulle viisi sanaa, ensimmäinen oli uni, tämä toinen on taide.

 

 

Mainokset

37 Responses to Taide

 1. Hannele says:

  Rohkea kun uskalsi kertoa.

 2. kimmeli says:

  Niin, se kun ne kyyneleet vaan tulee ja koskettaa, se tuntuu oikeastaan hyvältä, puhdistavalta!

 3. Elegia says:

  Koskettavasti kirjoitetttu ja pisti ajattelemaan. Etenkin ”taidetta ei tarvitse ymmärtää, tunne riittää”. Olen nimittäin usein törmännyt siihen, että näen jonkin minua kiehtovan taideteoksen (olkoon se sitten maalaus, installaatio, digityö tai mikä tahansa), mutta en vain osaa sanoa mitään. Nimittäin usein se, mitä tulee mieleen liittyy jotenkin nimenomaan tunteisiin. Niin kuin esimerkiksi tämän jutun kuvitus. Se herätti tunteita ja kokonaisen tarinan itsessään. Minulle.

  Nyt kuuntelen John Grantia ja ihmettelen, miksen muista aiemmin kuulleeni koko nimeä. Joo, tynnyristä terveisiä! 😉

 4. yaelian says:

  Kauniisti kirjoitettu SusuPetal tuntemuksistasi taiteen suhteen. John Grantia taisit laittaa jo sunnuntaiklassikkoihin,jossa häntä kuuntelin.Voin kuvitella että kyyneleet tulivat silmiin John Grantin avautuessa konsertissaan. Ihastuttava tuo maalauksesi ylhäällä:)

 5. miiwi says:

  Sanasi ovat taidetta, ne koskettavat!

 6. kaanon says:

  Taide on tunnetta, mutta onko voimakkaat tunteet taidetta? Kuvittelija aprikoi.

 7. Ari says:

  Ihan totta ”Taidetta ei ymmärretä. Taide tunnetaan.”

 8. isopeikko says:

  Peikko on kuullut, että taide auttaa ajattelemaan, elämään, tuntemaan, olemaan.

 9. arleena says:

  Taide antaa elämyksiä, koskettaa ja sitä ei tarvitse selittää eikä eikä konkreettisesti ymmärtää. Se on vain elämys, vapauttava ja rentouttava elämys.

 10. Mk says:

  Noin määritellen taiteen arvo on mittaamaton, ja voiko taidetta ja sen merkitystä tuon paremmin kuvatakaan?

 11. sirokko says:

  Tunne-elämys, sitä se on. Koskettaa joskus hyvinkin syvältä..

 12. mm says:

  Siellä toisella pulella keskusteltiin ilosta ja siitä, kuuluuko sana ilo masentuneen sanavarastoon. Uni ja taide ainakin kuuluvat. Sinne toisaalle kommentoin:

  ”Jokaisella on lupa tuntea ne tunteet, joita hänellä oikeasti on. Ei ole lupa vaatia toiselta ilon tunteita silloin, kun hänellä niitä ei ole, eikä myöskään selitellä iloa pois, kun ihminen itse sitä tuntee, vaikka hänellä ei toisten mielestä olisi mitään syytä iloon. On lupa kokea kannutus rohkaisuksi, ei vaatimukseksi. Ihminen tarvitsee toista ihmistä silloinkin, kun hän on heikoimmillaan. Ja toisaalta, on lupa yrittää rohkaista ja kannustaa toista, vajavaisestikin. Hylkääminen on monin verroin kauhistuttavampaa kuin se, että emme osaa valita sanojamme oikein…”

  Unella ja taiteella on se yhteinen puoli, että kumpaakaan ei tarvitse selittää.Mielenkiinnolla odotan noita muitakin sanoja.

 13. Valokki says:

  Kauniisti ja rohkeasti kirjoitit ajatuksia, niin tutuistakin tunteista. Taide on parantaja, suurta iloa tuova asia, jota ilman maailmastamme puuttuisi paljon. Mielenkiinnolla odotan muita sanoja.. Iloa ja voimaa viikkoosi.

 14. Puoliyötä valvoneena takerruin kuvaasi ja tekstiin…… Kylläpäs ne kieraisi sisintäni. Niin oli maanläheinen ja inhimillinen analyysi taiteesta….. sen vaikutuksista. Nyt juuri haluaisin eteeni taiteen, jonka kautta hengittäisin virtaa…..
  Hienostipa taas sanalle merkityksen annoit. Nyt luulen, että ilman sanoja ei voi ajatella….

 15. eljasverve says:

  Hieno laulu!

 16. Deme says:

  Koskettavasti kerrottu. Vain harva asia pystyy koskettamaan sisältä, taide kuuluu samaan salaseuraan jumalten, kauneuden ja rakkauden kanssa.

 17. harakka says:

  Eikö olekkin ihmeellistä, että itkukin tuo hetken helpotuksen tuskan keskellä!
  Tunnen sen tuskan, ja helpotuksen kyllä, SusuPetal.

 18. Päivitysilmoitus: Aurinko « SusuPetal

 19. Päivitysilmoitus: Kaupunki « SusuPetal

 20. Päivitysilmoitus: Ystävyys « SusuPetal

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: