Maanantaina ajattelen Lännen Ilkeää Noitaa

 

 

Helsingissä on enemmän lunta kuin Saariselällä. Tsekkaan netistä missä Saariselkä on. En ole koskaan käynyt Pohjois-Lapissa, tuskin Lapissakaan. Rovaniemelle matkustin kerran yöjunassa. Pidän junassa nukkumisesta, en tarvitse uneen sänkyä. Istun kippurassa, tyhjennän pääni kanssamatkustajien kännykkäkeskusteluista, silmät eivät näe valkoista maisemaa. Leuka valahtaa alas, herään, kun kuola valuu kaulalle. Maatessa kuolaaminen ei häiritse. Rovaniemelle tultaessa tyyny oli märkä, olin nukkunut hyvin. Vietimme vain päivän siinä pohjoisimmassa paikassa, jossa olen käynyt.

Aurojen ääni kuuluu jossain muualla kuin kotikadulla. Lämpötila on plussan puolella, puuterinen lumi vettyy auringossa. Farkkujen lahkeet painavat. Tunnen lonkassa kipua, mutta tiedän, että käveleminen tekee kuitenkin hyvää. Olen ollut sisällä liian kauan. Löntystelen eteenpäin, olen tyytyväinen, ettei minun tarvitse työntää lastenrattaita, ei tukeutua rollaattoriin. Pyörätuolia en ajattele. Sen aika on vasta, kun tiet on aurattu kunnolla.

Minun on tultava vahvemmaksi. Käteni ja jalkani ovat liian voimattomat.

Kierrän kaupan käytäviä. En syö koskaan leipää, ohitan Reissumiehet. Tämä on hyvä kauppa, punaisia alennuslappuja liimataan ruokapakkauksiin paljon. Sain myytyä taulun viime viikolla, joten minun ei tarvitse miettiä ostoskorini sisältöä. Tiedän, että rahat riittävät vielä lääkkeisiinkin.

Loppuvuosi on ylellisyyttä. Lääkekatto on ylittynyt, lääkkeet maksavat vain puolitoista euroa. Vuoden toiseksi viimeisenä päivänä kävin hakemassa kaikki lääkkeet mitä sain. Kela miettii puolestani koska on uuden lääkepakkauksen aika, liian paljon en saa yhdellä kerralla. Minähän voisin käyttää väärin nivelrikkoon ja hermosärkyyn tarkoitettuja lääkkeitä. Söisin kaikki kerralla, myrkyttyisin. Voisin pahoin.

En todellakaan halua lisätä pahaa oloa. Sanomaa sylkevä nainen seisoo apteekin oven edessä. Hänen hiuksensa ovat likaiset, samoin vaatteensa. Suu huutaa vihaisia sanoja, joita vain hän itse ymmärtää.

Kotimatkalla muistan Lännen Ilkeän Noidan. Denslow kuvitti Ihmemaa Ozin ja hän teki Lännen Ilkeästä Noidasta vanhan möhömahaisen naisen, harottavat hiukset kolmella saparolla. Tunnen sellaisia noitia. Heillä on vain yksi silmä, aivan niin kuin Denslow piirsi, ja yksisilmäisyys saa heidät näkemään asioita rajallisesti. He julistavat vain yhtä, omaa totuuttaan.

Ohitan tauolla olevan aura-auton. Lumi kai sulaa aikanaan, niin kuin Lännen Ilkeä Noitakin Dorothyn heitettyä vettä sen päälle. 

 

 

 

 

Mainokset

24 Responses to Maanantaina ajattelen Lännen Ilkeää Noitaa

 1. Minäkin olen tuntenut yhden noita-akan . Olin apteekissa töissä, noita-akka oli siellä siivoojana (lue=johtaja). Kun pullotin apteekkarin yskänlääkettä, noita-akka tuli luutansa kanssa, sohaisi tahallaan pöydänjalkaa, ja kaikki pöydälle asettelemani pullot putosivat lattialle, särkyivät ja yskänlääke virtasi lattialla. Noita-akka haukkui minut toheloksi, mitään osaamattomaksi. Menin vessaan itkemään. Muutkin työntekijät kuin minä pelkäsivät noita-akkaa. Hän kiusasi minua niin kauan, kunnes minun oli pakko ottaa lopputili.
  Tuosta kuvastasi tulee mieleen juuri tuo apteekin noita-akka! Hirviö.
  Hui, ihan puistattaa. Olisipa tuokin noita-akka sulanut, kuten Lännen Ilkeä!

  Meilläkin on hyvä 30 prosentin kauppa. Ale-tuotteita kyllä löytyy kori täyteen, kun vähän tutkii. Köyhälle eläkeläiselle se on hyvä juttu.

  • susupetal says:

   Sinun piti ottaa lopputili…niin siinä valitettavan usein käy. Samoin kuin koulussa, jossa kiusattu joutuu vaihtamaan koulua.
   Voi sinua. Nuo noita-akat ovat toisinaan todella julmia.

 2. Millan says:

  Noita-akat ovat pelottavia. Onneksi täällä meillä ainoa semmoinen katsoo peilistä (välttelen sitä).
  Lumi sulaa ihanasti. Pian valo ja lämpö päihittää niveliä kolottavan talven ja farkunlahkeet kuivuu 🙂

 3. aimarii says:

  Joko taas on kiepsahtanut niin päin, että Helsingin lumikinokset on korkeammat, kuin Saariselällä? No voi sun, kyllä pohjoisemmassa pärjäillään lumen kanssa paremmin, vaan aina ei käy tasan just mikään.
  Laillasi saan ajatella, miten pärjään lonkkavaivani kanssa, pirullista se on. Noitia ei näy, paitsi, jos itseäni ei oteta lukuun. Pyrin kyllä olemaan kiltin sorttinen. Enempi sais kaupoista löytyä -30% ja -50%, eikä lääkkeidenkään tartteis maksaa niin paljoa. Taas vissiin rupeavat kelakorvauksiakin rustaaman, ehkä. Aura-autoa ei tänään käynyt, ei eilen, eikä toissa päivänäkään. Ihan itse tein lumityöt. Onneksi tykkään niistä, saa huhkia, eikä tarvitse ostaa lippuja kuntosalille.

  • susupetal says:

   Aimarii, meilläkin pitäisi olla täällä vähemmän autoja ja leveämmät tiet, niin pärjättäisiin!
   Joo, lääkkeiden kattomaksuja ollaan rustaamassa, vähemmän korvausta apteekissa ja matalampi maksukatto…auttaa kuulema köyhiä.
   Hmm, en taida ymmärtää matematiikasta mitään, sillä en pääse samaan lopputulokseen kuin asiaa suunnittelevat tahot.

   Täällä odotellaan edelleen aura-autoa kadulle. Pihat ovat kyllä puhtaat, mutta tuo ajotie on aika lystin näköinen.

 4. harakka says:

  Mäkin tunsin yhden noita-akan, kun olin lapsi, se oli meiän hammaslääkäri!
  Ja se oli niiin ilkeä, niin ilkeä! Ja se vihasi kaikkia lapsia.ja näytti sen heille myöskin!
  Ja se jätti muhun ikuisen trauman, hammaslääkäripelon!
  Ja niitä punaisia lappusia mäkin kaupassa kaipailen, mutta ei täällä meilläpäin sellasia mistään löydä, kun ei kauppojakaan oo kuin kaksi ja nekin pieniä.
  Jos haluaa löytää punaisia lappuja . pitää lähteä autolla liikkeelle, ja sitten ei niistä mitään enää hyödykkään, kun se säästö meneekin sitten jo siihen bensaan.
  Juu, Kela kyllä pitää ihan taatusti omistaan huolta, ei piilleriäkään ylimääräistä, ei,! Ja nyt vielä taitavat vähentää niitäkin pieniä korvauksiaan, jos tähän asti eläkeläisillä ei riittänyt rahat lääkkeisiin, niin sen leikkauksen jälkeen ei riitä senkään vertaa..! Mutta kukapa siittä välittäisi, ei ainakaan päättäjät!
  Mutta sinnitellään!

  • susupetal says:

   Auton kanssa tarjouksien perässä ajaminen ei todellakaan ole kovin taloudellista, eikä ekologista, Harakka.

   Hui, minun pitäisi mennä hammaslääkäriin. Onneksi minulla ei ole ihan noin hurjaa pelkoa.

 5. yaelian says:

  Hui mikä noita-akka,juoksisin pakoon jos tulisi vastaan.Täällä tuo punainen lappu-systeemi ei ole oikein käytössä,saisi olla.Tarjouksia kyllä on.
  Pian on maaliskuu ja kevät lähestyy teilläkin.Jaksamisia ja haleja ja yritän lähettää täältä vähän lämpöä (vaikka ei täälläkään ihan kauhean lämmintä vielä ole,illatkin ovat aika kylmiä)

 6. sirokko says:

  Kaksisilmäiset yksisilmäiset on pahasta. Lapsena meidän kylällä pelättiin noita-akkaa, joka imi sarvilla verta ihmisistä, aikuiset sanoivat sitä kuppariksi, noita se oli. Sillä oli kuitenkin kaksi silmää ja vasta paljon myöhemmin huomattiin että itse olimme yksisilmäisiä..
  Blogissani on sinulle (mieli)kuvitushaaste, jos jaksat hankien läpi rämpiä tänne asti.

 7. wordsbyirma says:

  Hurja noita-akka, mutta kuule, kuvassa näyttää, että sitä vähän pelotta itseään! Lääkeaineiden väärinkäyttäjät ovat tehneet elon vaikeaksi normaalille särkyväiselle. Ainakin täällä. Haetaan lääkkeitä useammalta eri lääkäriltä ja sitten a- kuollaan b-tapetaan muita. Ei hyvä! Olet paljon reippaampi kuin minä, en edes kaunniina päivänä saa itseäni pihalle, saati kauppaan. Paitsi tänään, naapurin pikku Amy toi tilaamani Girl Scout piparit ja piti käydä kaupassa ostamassa rahaa. Ostin sitten tarjous omenoita ja Zero Cokiksen! Auttaa tasapainottamaan kookos-suklaa pipareita 🙂

  • susupetal says:

   Irma, on pakko mennä kauppaan, jos haluaa syödä jotain tai on haettava lääkkeitä.

   Joo, onhan täälläkin sama ilmiö: reseptien myymistä, väärinkäyttöä jne. Uskon kuitenkin, että se porukka on tosi pientä verrattuna siihen massaan, joka tarvitsee lääkkeitä muuhunkin kuin pään sekoittamiseen.

   Toivottavasti piparit maistuivat!

 8. Mk says:

  En oikeastaan tiedä kummat ovat pelottavampia, tuollaiset noita-akat, vai yksisilmäisesti suu vaahdosssa asiaansa ajavat poliitikot.

  Maksukatto on hyvä asia!

 9. Hannele says:

  onko noidat ilkeitä…?

 10. arleena says:

  Lunta on tosiaan liikaa eikä se häviä mihinkään eikä sitä voi polttaakaan.
  Apteekkeissa pidetään tosiaan hyvää huolta lääkeannoksista, vaikea ymmärtää mikä siinä on ideana.

 11. Maanantaina oli oikein rämpimistä ei ollut ajoteitä eikä jalkakäytäviä ajettu kunnolla. Siinä sitten yritti puskutraktoreitten, autojen ja hankien seassa rämpiä apteekkiin ja kauppaan. Hyvä tarina ja kuva pisaroineen 🙂 Nyt sitten lumi sulaa…

 12. Usva says:

  Mites tuo noita juuri maanantaina tunkeutui esiin? Nyt kun en ole työelämässä, maanantai on jotenkin hieno päivä.
  Eikö ole kumma, että juuri tärkeimmät lääkkeet maksavat maltaita. Minullakin on niskan takia hermosärkylääkettä ja se maksaa hävyttömästi.
  Alkoi kiinnostaa tuo leivättömyys, syötkö muitakaan hiilihydraatteja?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: