Epäinhimillisiä Tyyppejä

 

 

– Tänään meillä on Epäinhimillisissä Tyypeissä vieraana SusuPetal, josta on tullut kahdenkymmenenkolmen omakustanteen jälkeen kustantamo BOOK:n kirjailija. Tervetuloa, Susu ja onneksi olkoon! Miltä tuntuu tulla tituleeratuksi esikoiskirjailijaksi?

– Onhan se hieman hämmentävää…huvittavaakin.

 

– Kirjasi on syöksynyt raketin tavoin myyntitilastojen kärkeen. Elämäni Miehet, osa yksi on jo kuudennessa painoksessaan. Mikä sinun mielestäsi tekee kirjan suosituksi?

– Kirjanihan kertoo elämäni miehistä, kaipa suhteet kiinnostavat lukijoita. Minua ainakin he kiinnostivat. Aikanaan. Ja he jokainen ovat vaikuttaneet siihen, mikä olen nyt. Ja yritän päästä siitä edelleen irti.

 

– Kirja on karun suorasukainen. Rivien välistä voi tuntea vihaa, katkeruutta.

– Ihan varmasti. Olen etupäässä tuntenut luonnevikaisia miehiä, he eivät katoa elämästä jättämättä jälkiä. Oli itse asiassa terapeuttini, jonka luona olen käynyt viimeiset 25 vuotta, idea että kirjoittaisin kirjan heistä. Miehistäni. Luulen, että terapeuttini on väsynyt kuulemaan heistä.

 

– Tämä osa yksi ja se kattaa elämäsi ensimmäiset kuusitoista vuotta. Kirjan eri luvut kertovat eri miehistä ja kirja on todella paksu, varsinainen tiiliskivilukupaketti. Tunnetko eläneesi poikkeuksellisen lapsuuden ja nuoruuden?

– On totta, että kaikki mieheni ovat olleet poikkeuksellisia, eikä joukkoon ole kuulunut poikkeusta, joka kumoaisi säännön. Olin itse kuitenkin tavallinen lapsi, tavallinen nuori. Pohjimmiltani olen piinallisen ja pitkästyttävän tavallinen. Miehet sitten tekivät minusta sen, mitä tässä yritän nykyään tuhota ja kitkeä itsestäni.

 

– Luen katkelman kirjasi loppupuolelta. ”Lyhyesti sanottuna: Markku oli liian kiltti, hän oli valmis tekemään puolestani mitä tahansa. Ostin hänelle joululahjaksi koiran luun ja uudenvuodenaattona jätin hänet.” Olet ollut aika julma 16-vuotias, vai mitä?

– En varmaan sen julmempi kuin jotkut muut, tai miten julmia minulle oltiin.

 

– Niin, kirjassasi kerrot myös seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joka tapahtui kun olit kuusivuotias. Lehdistöhän on pistänyt sinut lujille tämän asian takia. Väitetään, että olet huomionhakuinen ja teet elämästäsi sensaationhakuista sosiaalipornoa.

– Sellaiselta se ei tuntunut kuusivuotiaana. Siinä ei ollut mitään sensaatiota ja olisin ollut valmis pakenemaan sellaisen huomion kohteena olemisesta.

 

– Niin…tietenkin. Tämä on osa yksi, kuinka monta osaa on vielä tulossa?

– Riippuu varmaan siitä, kuinka kauan elän. Toinen osa ilmestyy syksyllä, se kattaa ikävuodet 16–21. Se ikäkausihan on vilkasta aikaa kaikin tavoin.

 

– Oletko varma, että lukijat jaksavat lukea kakkososaa yhtä innokkaasti kuin tätä ensimmäistä? Näennäisestä kepeydestä huolimatta tekstisi on rankkaa, etkä juuri maalaile taivaanrantoja.

– En käytä metaforia, pidän siitä, että asiat sanotaan suoraan. En minä tiedä, innostuvatko lukijat uudelleen. Terapeuttini neuvosta jatkan kirjoittamista, sillä hän on jäänyt pitkälle vuorotteluvapaalle. Lukijat päättävät itse, mitä tekevät. Ehkä heidän terapeuttinsa neuvovat heitä ostamaan kakkososankin.

 

– Se jää nähtäväksi. Kiitos tuokiostamme, Susu. Ensi viikolla meillä on vieraana pari miestä, joista Susu on kirjoittanut ensimmäisessä kirjassaan. He haluavat kertoa oman näkemyksensä asioista.

– Pitääkin nauhoittaa ohjelma. Tuleeko Markku? Jos tulee, ei kannata tarjota hänelle tuolla bäkkärillä mitään kovaa suuhun pantavaa. Hänen leukansa menevät helposti sijoiltaan. Näin muistelisin.

 

 

***

 

Pitihän sitä nyt  kirjoittaa muutama sana sunnuntaiklassikon saatteeksi….

Muita, toivottavasti lyhyemmillä saatesanoilla varustettuja , sunnuntaiklassikoita täällä.

Mainokset

24 Responses to Epäinhimillisiä Tyyppejä

 1. Kari says:

  Aivan loistava johdanto ko. kappaleeseen. Vilpittömästi sanottuna englannin ymmärrykseni takkuaa aina välillä ja tämänkin biisin osalta olin kuvitellut siinä laulettavan sademiehestä tms. eikä ihan konkreettisesti miessateesta. Joka tapauksessa yksi niitä amerikkalaisia poppibiisejä, joita tosissaan jaksaa kuunnella aina vaan uudelleen. Aidosti tarttuva.

 2. Ohhoh, pääsitpäs taas yllättämään! 😀 Tekstiä lukiessani aprillipilaksikin aattelin…
  Minullekaan tuon biisin sanat eivät kaikkinensa ole auenneet. Miessateesta tiesin laulettavan. Tarinasi saattelemana istuin ja kuuntelin….. nice!

 3. Lastu says:

  Olen usein ”ulalla”, nyt siirryin tajuudelle, ymmärsin, kiitos sinun.

 4. Tuima says:

  No olipahan tyylillä tehty ja vastatttu haastattelu :). Kappale valinta on e-r-i-n-o-m-a-i-n-e-n!!!

 5. Deme says:

  Kertoisitko esikoisoikeakustantamokirjailija Opintiestä, kuinka on mahdollista että se ilmestyy 15.3.2012 mutta ei ole vielä ilmestynyt (ainakin Suurikuun mukaan). Onko siihen joku häijy aikaluuppi kätkettynä?

  • susupetal says:

   Esikoisoikeakustantamokirjailija vastaa lukijan kysymykseen: Joo, minäkin huomasin, että Opintien julkaisupäivä oli jossain 15.3. Vaan ei ole oikeasti. Alunperinhän kirjan piti ilmestyä viime vuoden elokuussa, sitten nyt keväällä, mutta ei. Julkaisemattomuus johtuu minusta riippumattomista syistä ja odottelen, että itsekin saisin joskus tietooni sen syyn.

   Saattaa jäädä menneen talven lumiksi, en tiedä.

 6. Elegia says:

  Nyt oli ihan pakko mailata terpalle ja kysyä kannattaako minun ostaa tuo kirja. Sanoi, että kannattaa ja pyysi, etten jatkuvasti häiriköisi häntä maileillani joka ikisessä asiassa. Olipas kireänä tänään!

  Miehet miehet… Ne pilaa parhaimmatkin juhlat!!! 😀

  • susupetal says:

   Elegia, olisin voinut kertoa juuri sinulle, että juuri sinun kannattaa ostaa tämä kirja, eikä vaivata enää terppaasi….Nyt se sähköposti kiinni ja kirja käteen.

 7. Ari says:

  heh, ”Elämäni miehet” ja hieno biisi, täällä tykätään, varsinkin kun maa on jo täällä muuttunut valkoiseksi 😦

 8. Uuna says:

  Kuinka monta kirjaa vielä on jäljellä, ennen kuin ollaan tässä tilanteessa? Minulla on vasta neljä…
  Ajattelin vaan, että täytyy alkaa kerätä rahaa, jos tuo kerran on oikea tiiliskivi.

 9. arleena says:

  Mielenkiintoista, voin vain kuvitella mitä kaikkea olet saanut kokea. Onnittelut kirjalija-tittelistä. Se tulee kovan työn ja monen kirjan jälkeen, siis jälkeenpäin..

 10. wordsbyirma says:

  Kakkoskirja heti ulos ja kerro mistä ykköstä saa ostaa! Hyvä kirjoittaa muistiin, ei niitä sitten tässä iässä enää muistakaan. Kerran luulin, että olisi ollut kirjallinen tarinoita, mutta nyt en muista yhtäkään! LOL! Hieno haastattelu ja ”It’s Raining Men” aina hypäyttää ylös ja tanssimaan!

 11. Välillä olin ulalla tai ainahan tässä ollaan. Niin 1.4 aprillipäivä. Hieno kokonaisuus kulttuurijournalismia 🙂

  • susupetal says:

   Kulttuurijournalismi on kiehtova aihe, Andy… siitä repisi irti aika paljon ja olen joskus repinytkin pakinoita.
   Tosi-teeveestä nyt puhumattakaan.

 12. aimarii says:

  Olin taas hävöksissä ja lueskelin monet postauksesi näin aamutuimaan. Olet ollut ahkerana, niin tuottelias kirjailija, onneksi olkoon tituleerauksestakin.
  Kuulun ihan vakiona lukijakuntaasi ja näissä maalikylien k-kaupoista ei löytynyt uusinta(sinpia) kirjojasi. Olisin pääsiäislukemiseksi.
  Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: