Syntynyt koomiseksi

 

 

Stand up-komiikka on vaikea laji. Katsojien kannalta. Huomasin sen, kun olin eilen Apollossa seitsemän koomikon Stand Up Finlandia-kiertueen yleisön joukossa. Olin paikalla heti kun ovet avattiin, syöksyin istumaan salin etuosaan. Sain istua siellä kauan yksin. Takanani olevat tuolit täyttyivät. Kukaan ei halunnut tulla eteen istumaan, ei ennen kuin missään muualla ei ollut tilaa.

Olin valmis olemaan vapaaehtoinen, olin valmis vastaamaan esiintyjien kysymyksiin. Minulta ei vain kysytty mitään. Ehkä se, etten ollut kaksikymmentäviisivuotias blondi, oli se syy. Luulen, että koomikot näkivät silmistäni, että voisin varastaa heidän shownsa. Sen verran hauska olen. Ja vanha, viisaskin. Blondius hiuksissani on luonnollista platinaa. Ei auttanut, vaikka hymyilin jokseenkin maanisesti kaikille esiintyjille.

Yleisiä yleisökysymyksiä kyllä heitettiin. Kuka laihduttaa? Yksikään käsi ei noussut. KUKA LAIHDUTTAA? Yksi käsi nousi. Loppuunmyydyn salin muut katsojat olivat siis tyytyväisiä elopainoonsa. Sali uhkui tervettä itsetuntoa. Minun täytyi olla ainoa suomalainen näiden satojen ihmisten joukossa! Olisin halunnut nostaa käteni ylös, mutta grillikausi on vielä kesken, itsetuntoni turrutettu kaballa ja kaljalla.

Kuka käyttää Facebookia? Syvä hiljaisuus. Ihan mieletöntä. Näillä ihmisillä on elämä, mietin katsoessani kuinka kännykät katosivat sylien piiloon. Tilapäivitykset unohtuivat hetkeksi. KUKA KÄYTTÄÄ FACEBOOKIA? En nostanut kättäni. Mitä se koomikolle kuului? Haluaisi vielä kaverikseni ja varastaisi vitsini.

Katsoja joutuu todella koviin paineisiin yrittäessään olla kuulematta koomikon lohduttomia yrityksiä pyrkiä interaktiivisuuteen. Salissa tuoksui stressi. Väliajalla, seisoessani kahdensadan blondin kanssa vessajonossa, mietin olisiko minusta stand up-koomikoksi. Olen hirvittävän hauska, mutta seisominen tekee tiukkaa. Lonkka jumittuu. Joutuisin istumaan, mutta silloin selkä tekisi kyttyrää. Voisin tietenkin heittää läppää noista tukielinvaivoistani esiintyessäni vanhankodeissa ja palvelutaloissa. So not.

Kaikki koomikot ovat miehiä, oletteko huomanneet? No, onhan Ulla Tapaninen, mutta hän ei ole hauska. Muumimamma on stressaava roolimalli äideille. Ja sitten on se Pirjo Heikkilä. Lahtelainen. Just joo. Oikeesti.

Naiskoomikkona en vähättelisi miehiä, en puhuisi pausseista, joita tulee menoihin tässä iässä. En verestäisi hilloviikkojen ankeutta, en keittäisi saippuaa parisuhteesta. Missään nimessä ei herjaa lapsista. Lapset, yäk. Pois puheista, pois yleisön joukosta. Lapset eivät ole hauskoja, ne ovat itsekkäitä.

Vessaan en ehtinyt, enkä hakemaan uutta lonkeroa. Toinen puoliaika alkoi ja lähdin jälleen tyrkylle koomikoille. En kelvannut. On se kumma. Ihminen haluaa olla epäitsekäs ja antaa itsestään paljon. Ja minulla on todellakin annettavaa! Sen verran on reittä ja rintamusta kertynyt. Väärin se olisi, jos yksin nauttisin näistä herkuistani, minusta riittäisi toisellekin. Tai kolmannellekin, jos tykkää kimppakivasta.

Komiikka on ylipäänsä vaikea laji, sanoi vieressäni istuva seuralaiseni. Kuunnellaan nyt vaan noita tuolla lavalla, eiks niin.

 

 

 

Mainokset

16 Responses to Syntynyt koomiseksi

 1. Millan says:

  Niinhän se on, että kentän laidalla tai katsomossa osataan homma aina paremmin,…mutta muutoin olen sitä mieltä, että näissä teksteissäsi on huumoria, joka osuu ja uppoaa, ainakin meikäläiseen.

  • susupetal says:

   Millan, kotikatsomoissa varsinkin ovat parhaat asiantuntijat.
   Ilta oli kyllä riemastuttava, koomikot hauskoja, mutta yleisö lämpeni vasta viimeisen kymmenen minuutin aikana.

 2. Deme says:

  Olet selvästikin synnynnäinen sit down -koomikko

 3. Hahaa, deme:)))

  Oletko muuten koskaan ajatellut….(pitää pitkän tauon) …… siis koomikoksi:))

  Minä ainakin hymynkare suunpielissäni luin juttuasi….sinussa on ainesta Susu, ainesta!!

  Katsoin joskus jonkun jenkkihömpän, jossa esiintyi mieskoomikkoja…. voi kamala. Myötähäpesin ihan. Ei naurattanut pätkääkään. Itketti enemmänkin. (seköhän se tarkoitus olikin)

  • susupetal says:

   Kiiris, ei minusta olisi kuin koomiseksi lavalla….

   Joskus tuntee myötähäpeää, mutta tämä keikka ei aiheuttanut sellaisia tunteita, itselläni oli hyvä fiilis.

 4. Sulla on mahtava tarina kerronta. Oon ihmetellyt mistä ja miten teksti syntyy. Eteneekö se kirjoittamalla tarinaa sitä mukaan tulee juttua tai mielessä on jokin fiktio jota alkaa työstää tai muu sellainen. Ihmettelee lukihäiriöinen picture of an artisan.

  • susupetal says:

   Andy, tulee joku idea, sitten alan kirjoittaa. En näitä etukäteen suunnittele, enkä jälkikäteen editoi. Olen sellaiseen liian mukavuudenhaluinen.

 5. miiwi says:

  Tarinointisi on kyllä hauskaa. Minua ainakin nauratti. Eri mieltä olen kanssasi Ulla Tapanisesta, olen kuunellut hänen esitystään ja nauratti vatsa kipeäksi.

 6. Samu says:

  Mutta onhan nuoria naiskoomikoita kuten Jani Petteri eli Iina Kuustonen ja Krista Kosonen, he ovat tosi hyviä, varsinkin Iina on ihan mieletön minusta. En tiiä onko he stand up komiikkaa kokeilleet

 7. wordsbyirma says:

  Hupaisaa juttua komedia klubilta! Paras koomikko estraadin vieressä! Täkäläiset koomikot ovat välillä niin suttusuisia, ettein viitsisi kuunnella. Pidän a la Seinfeld tyyppisestä komediasta. Sinulla on kiva kanta katsoa asioita.

 8. Elegia says:

  Olen käynyt tietääkseni vain kerran katsomassa stand up -komediaa ja nukahdin kesken esityksen. Tämä koominen juttu sen sijaan nauratti ja piristi 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: