Ei toisten kaltainen

 

Ei mainoksia, kiitos

Lilli jätetään juuri ennen vappua. Rakastettu kertoo: vainoharhainen, mustasukkainen, omistushaluinen. Sulkeutuneen oven edessä Lilli huutaa olet väärässä, en ole sellainen. Tule. Takaisin. Lilli makaa eteisen lattialle, odottaa tunteja, päiviä. Ei mainoksia, kiitos. Mitään ei tule, ei ketään.

Rakastettu poistaa Lillin ystävistään Facebookissa. Lilli klikkaa, klikkaa, klikkaa, seinä ei kerro mitään. Lilli kiroaa, kaivaa muististaan Rakastetun tunnukset, pääsee katsomaan. Vihdoinkin vapaa, Rakastettu on kirjoittanut. Kuusikymmentäkolme tykkääjää. Lilli puristaa käden nyrkkiin, etsii kaapista Rakastetun merkkejä, haistaa vanhan makuupussin, leikkaa sen riekaleiksi tylsillä saksilla.

 

Ei mitään vikaa

Kesäkuu kuluu itkiessä, Lilli ei halua mennä ulos. Häntä ahdistaa, paniikki on peittona. Ajatus Rakastetusta koskee, Lilli ei halua tätä kipua, ei tätä turhaa tunnetta, joka on elämää, olemista ilman kiinnekohtia. Lilli voi pahoin, vatsaan sattuu, pää särkyy. Hän tietää, että hänessä ei ollut mitään vikaa, hän antoi kaikkensa Rakastetulle. Enemmänkin. Avasi ja antautui. Rakastettu oli liian heikko ottamaan vastaan rakkautta. Heikko, itsekäs ihminen, joka halusi vain loukata ja jättää.

Lilli lukee Rakastetun tunnuksilla Facebookista Rakastetun ilonilmauksia, eikä hän ymmärrä, miten julma ihminen voi olla. Hän kirjoittaa Rakastetun seinälle lauseita, joita ei kadu, eikä lannistu, vaikka näkymätön käsi näppää pois hänen sanansa. Hän on oikeassa ilman sanojakin.

 

Kauniit, nuoret, rohkeat

Lilli etsii terasseilta Rakastettuaan, kuulee yhteisiltä ystäviltä, että tämä on lähtenyt kesäksi pois. Lilli nauraa paskaista naurua, katsoo ympärilleen. Hän ei anna sen häiritä, että muut ovat ruskettuneita, vaaleahiuksisia ja liian nuoria. Hän janoaa rakkautta. Hän istuu yöhön asti, virittää verkkojaan, houkuttelee, viettelee, jää yksin. Hän tietää, että kaikki on Rakastetun syytä. Rakastettu on piirtänyt kireät viivat Lillin suupieliin, maalannut silmänaluset tummiksi, silmät värittömiksi. Raastanut hiusten juurista harmaata näkyville, painanut hartiat kumoon, myrkyttänyt ruumiin, joka turpoaa ilta illan jälkeen. Lilli vihaa Rakastettua, ei ymmärrä, miksi kukaan ei halua hänen rakkauttaan, joka on ehdotonta, antautuvaa, intohimoista.

 

Ei toisten kaltainen

Kesä paahtaa vaaleat hiukset läpikuultaviksi. Lilli uneksii hiusten kosketuksesta niskaansa vasten. Hän torjuu lähestyjät, he ovat liian rumia, vanhoja, heidän suupielissään on katkeruutta, joka puistattaa Lilliä. Hän ei halua heitä. Hän haluaa Rakastetun, nuoren, notkean, täydellisesti hänen. Lähestyjien nälkäinen ja säälittävä kaipuu kuvottaa häntä, hän vetäytyy terassin nurkkaan, halveksii rakkautta janoavien häviäjien joukkoa. Illat pimenevät, jossain vaiheessa rumuus katoaa elokuun iltoihin. Lilli naputtaa kännykällään lauseita Rakastetun seinälle.

 

Herääminen

Lilli herää vieraassa asunnossa, vieraasta sängystä, vieras syli vierellään. Hän katsoo lakanan paljastamaa vierasta, niin ruma, niin vanha, lihava. Hikinen käsi lepää Lillin rintojen päällä. Paksu, karvaton käsi, painava, ruma, ruma. Lilli nousee, ottaa kännykän ja tarkastaa Facebookista Rakastetun päivityksen, Rakastettua ei löydy. Mahahapot nousevat kurkkuun, kitalakeen, Oksettaa. Lilli tuntee taputuksen lonkillaan, värähtää, kääntyy. Ruman vieraan suupielissä on katkeruutta hymystä huolimatta. Lilli sulkee silmänsä, putoaa vieraaseen syliin, kuvittelee kehon nuoreksi, hiukset vaaleiksi, ihon ruskettuneeksi.

 

 

 

***

Runotorstain kesähaasteena oli kirjoittaa viiden runon sarja.

 

 

Mainokset

35 Responses to Ei toisten kaltainen

 1. Amalia says:

  Voi hitsi, kun Lillillä ottaa koville. Onneks ei oo tollasta tarvinnut koskaan kokea.

 2. yaelian10 says:

  Särkynyt sydän on niin raastavaa.Toivottavasti Lilli saa sydämensä pian korjattua,Aika parantaa…

 3. Haltija says:

  Vaikuttava kokonaisuus. Dramaattinen kesä. Irti päästäminen on vaikeaa, kun on hylätty osapuoli. Kaikkialla näkee vain rakkaansa, eikä hänessä näe mitään vikoja, on vain hätä ja kaipaus. Vieras lohduttaja on vaikea hyväksyä.

 4. Maarit says:

  Auuuu, kamalaa!!! Melkein samanlaista oon lukenu koko kesän…..onneks sinä kirjotat KAIKEN paremmin 😀

 5. aimarii says:

  Voi, voi, miten tuli surullinen kesä.

 6. poeticshine says:

  Olipa Lillillä kauhea kesä. Ei tainnut olla rakastettu sen arvoinen.

 7. arleena says:

  Syvälle tunteisiin vaikuttava runo. Käteni kihelmöivät runon edetessä.

  • susupetal says:

   Iiik, kuulostaa hienolta näin kirjoittajan mielestä tuo käsien kihelmöinti, Arleena! Vauhtia ja melodraamaa halusin tähän runoon, ehkä se vähän myös hengästyttää.

 8. sirokko says:

  Hui hirveää, kuulin juuri samanlaisen tarinan livenä, roolit vain toisin päin.. tappavaa omistushalua.

 9. runopasanen says:

  ” Lähestyjien nälkäinen ja säälittävä kaipuu kuvottaa häntä, hän vetäytyy terassin nurkkaan, halveksii rakkautta janoavien häviäjien joukkoa.” Huomasikohan Lilli, että Rakastettu kenties näki hänet, Lillin, juuri samanlaisena…mutta kerrankos sovellamme muihin eri kriteerejä kuin itseemme…jos olisi huomannut, olisiko vain menettänyt toivonsa totaalisesti…kestääkö väärän toivon varassa paremmin kuin menettämällä väärän toivon. Herätti siis ajatuksia!

 10. Elämän draama, hyvin sen oot tuonut esiin kirjoituksessasi. ”Niin älä ota kesä kissaa, niin itse totesin mielessäni” 😉

 11. Elegia says:

  Kutsuisin tätä runotrilleriksi, wow!

 12. Tuima says:

  Vahva kokonaisuus, jossa rakkaus, kaipuu ja torjunta kietoutuvat yhteen. Monia tasoja ja rinnastuksia, jotka eivät ole alleviivattuja.

 13. matti jaaskelainen says:

  Raskasta on myös olla ripustettuna, jos ei jaksa rakastettuna.

  iisi

 14. kaanon says:

  Kaikki on varmaan jo sanottu edellä olevissa kommenteissa, siksipä huokaisen syvään…..Oi Susu!

 15. wordsbyirma says:

  Tuli mieleen vanha sanonta: Koskaan en ole ruman kanssa sänkyyn mennyt, mutta aika monen viereltä aamulla herännyt. Näin kävi Lillille. En puhu itsestäni, tietty. Ohoh, Lilli parkaa. Toivottavasti Se Oikea ilmaantuu pian..

 16. aikatherine says:

  tämä proosaruno sarja tuntuu hyvin todelta. niin monella on ainakin joskus kyynelkesä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: