Elina Valkealahti: Kadotettu maisema

 

 

En pitänyt lapsena eläinsaduista. Olin yksitotinen, hymytön lapsi, joka halusi maailman olevan ymmärrettävän ja turvallisen. Puhuvat eläimet pelottivat minua. Luin satuja, mutta en eläinsatuja. Disneyn steriilit ja ennakoitavissa olevat lörpöttelevät bambit, kanit ja kissat kestin, niillähän oli animaatioissa ihmisen äänet. Faabeleissa eläinten äänet kuuluivat sisälläni.

Kun Elina Valkealahti, Elegia, kertoi minulle julkaisevansa kirjan, jossa pääosassa ovat eläimet, täytyy tunnustaa, että voihkaisin pettymyksestä, sillä en vieläkään osaa lukea eläintarinoita. Ristiriitaisin tuntein tartuin Kadotettuun maisemaan, ennakkoluuloista huolimatta halusin lukea kirjan, koska juuri Elegia oli kirjoittanut sen.

Kahden sivun jälkeen se, että äänessä olivat Kirahvi ja Lintu, menetti merkityksensä. Tarina nielaisi minut mukaansa.

Voisin kirjoittaa, että kirja kertoo yksinäisyydestä, luottamuksesta ja ystävyydestä. Että Elegian kieli on hiottua, että lauseissa ei ole mitään tyhjää. Että pidin Elegian kollaasinomaisesta tavasta kirjoittaa.

Viime keväänä en olisi pystynyt lukemaan tätä kirjaa. Olin liian huonossa kunnossa, olin aika ajoin valmis heittämään pyyhkeen kehään. Nytkään lukukokemus ei ollut kevyt. Elegian teksti työntyi ihoni alle, tunnistin itseni niin monessa kohtaa, niin monella sivulla, niin monessa hahmossa. Lukiessani tajusin kertaavani omia kokemuksiani ja toisinaan tuntui kuin olisin istunut terapeuttini luona, tehnyt oivalluksia itsestäni, yrittäen löytää itkua, etsien armollisuutta ja lempeyttä itseäni kohtaan.

Ravisuttavaa. Olisin voinut lukea kirjan eläintarinana, jännittää juonenkäänteitä, pidättää henkeäni kääntäessäni sivuja. Pidätinkin henkeäni, mutta eri syystä. Teksti teki toisinaan niin kipeää, että oli pakko lopettaa lukeminen. Sanat ja tunteet tulivat liian lähelle, ylitsevuotavuus samaistumisessa otti voimilleni.

Ihminen, joka on kirjoittanut tämän kirjan, ei saa vihata itseään, ei saa miettiä oikeutusta olemassaololleen, ei saa kuvitella olevansa turha ja hyödytön. Lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan.
Sitä toivon meille.

*** 

Elegia kirjoittaa kokemuksiaan omakustantamisesta, kirjallisuudesta ja muistakin mielenkiintoisista ajatuksista täällä.

***

Books on Demand
ISBN 978-952-286-494-9, pehmeäkantinen, 136 sivua

***

 

 

 

Tears For Fearsin laulu Mad World vuodelta 1982. Muita sunnuntaiklassikoita täällä.

 

 

 

20 Responses to Elina Valkealahti: Kadotettu maisema

 1. Tuima says:

  Kirja heti lukulistalle, kiitos vinkistä. On mennyt koko juttu ohi, kun en niin paljon ehdi blogeissa nykyisin pyöriä. Kirja vaikuttaa paaaaaljon kiinnostavammalta kuin klassikkosoitto, ae ei ole ollenkaan mun musaa.

 2. yaelian10 says:

  Elegian kirja pitää ehdottomasti lukea.Hyvä klassikko ,mutta pidän eniten uudemmasta ;Adam Lambertin esittämästä versiosta.

 3. kaari3 says:

  Kirja todella vetää omat tunteet pinnalle, hienosti kiteytit kirjan sisällön.

 4. Uuna says:

  Vaikuttava kirja! Myös minä luin muuta kuin eläinsatua. Eihän tämä sellainen ole lainkaan, vaan juuri sellainen kuin taitavasti kerrot.

 5. lepis says:

  Kasaribiisi…???? Häh?

 6. isopeikko says:

  On hyvä että tulee lisää kirjoja. Niihin piilotetaan ajatuksia, niistä läytää ajatuksia, ne ovat juuri niitä: ajatuksia.

 7. arleena says:

  Kuulostaa mielenkiintoiselta.

 8. aimarii says:

  Kiitos, miten kuvailit Elegian kirjan sinussa herättämiä tunteita. Pohdit pintaa syvemmälle.
  Melko monta Elegian kirjan esittelyä olen lukenut ja tullut vakuuttuneeksi, että kirja on tehnyt syvän vaikutuksen jokaiseen lukijaansa.
  Haluan tietenkin lukea sen myös itse.

 9. Elegia says:

  Kiitokset tästä, saako linkittää blogiin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: