Maija tänään Inhimillisessä tekijässä

 

IMG_8081

 

Ihana ihminen, tuottelias kirjailija, sisukas nainen. Tuota kaikkea ja paljon muuta on Hollannissa asuva Maija Haavisto. Romaaneja, runoja, lääketieteellisiä artikkeleja, tietokirjoja, käännöksiä. Ei varmaan ole paljon, mitä Maija ei olisi tehnyt.

Maija sairastaa kroonista väsymysoireyhtymää ja romaaneissaan Marian ilmestyskirja ja Makuuhaavoja hän kertoo nuorista, joilla on pitkäaikaissairauksia, jotka ovat vammaisia, jotka elävät tavallista elämää. Maija itse kertoo kirjojensa henkilöistä:

Kaunokirjallisissa teksteissäni haluan esitellä vammaiset ja sairaat moniulotteisina, tavallisina ihmisinä, joiden elämän tarkoitus ei ole urheudellaan inspiroida terveitä ihmisiä. Uskon, että myös terveet pystyvät samaistumaan vammaisiin hahmoihini, koska heidän kokemansa tunteet ovat kuitenkin täysin samoja kuin muillakin. Marian ilmestyskirjan päähenkilön Marian ulkopuolisuuden tunne johtuu sekä vammaisuudesta että muista tekijöistä. Kukapa ei olisi joskus tuntenut oloaan ulkopuoliseksi. Pyrin muutenkin teksteissäni nostamaan esille hiljennettyjä ihmisryhmiä ja näkökantoja sekä “vääriä” mielipiteitä ja ajatuksia.

Itselläni on kokemusta elämästä, jossa puhuja ei osoita sanojaan pyörätuolissa istuvalla vaan avustajalle/mukana olevalle ei-näkyvästi-vammaiselle ikään kuin pyörätuoli olisi merkki älyllisen vastaanottokyvyn puutteesta. Olen kiskonut pyörätuolia portaissa, yrittänyt työntää tuolia liian kapeasta ovesta. Olen huomannut, mitä esteettömyys tarkoittaa ja miten se on toteutettu. Aika hilpeitä huomioita. Karua. Tiedän, miten ihmiseen lyödään psykiatrinen diagnoosi, jos mitään muuta diagnoosia ei keksitä, miten tämä diagnoosi tukkii kaikki väylät tulla otetuksi vakavasti somaattisten oireiden takia.

Näistä ja monista muista asioista Maija kirjoittaa. Romaanit eivät kuitenkaan ole synkkää luettavaa, niissä on mustaa huumoria, joka vetoaa minuun, kirjat ovat sujuvasti ja koukuttavasti kirjoitettu. Maija häivyttää sairauden/vammaisuuden henkilöidensä taustalle tehden heistä (vain) ihmisiä. Suosittelen noiden romaanien nauttimista kuin myös Maijan Hankala potilas vai hankala sairaus-tietokirjan lukemista.

Viime Suomen matkalla ehdimme jälleen tavata, vaikka Maija saikin reissata tv-studioon, ohjelma Inhimillinen tekijä esitetään tänään YLE-ykkösellä klo 22.00.

 

 

Mainokset

22 Responses to Maija tänään Inhimillisessä tekijässä

 1. Millan says:

  Kiitos vinkistä! Minulla odottelee juuri tuossa pöydällä Maijan ”Hankala potilas..” On mukavaa nähdä nainen viisaiden sanojen takaa ”melkein livenä” 🙂

 2. kuvittelija says:

  Kiinnostukseni heräsi, asettaudun teeveen ääreen..

 3. kiiris says:

  Katson jos pystyn. Kiitos vinkistä.

 4. sini says:

  Kiitos vinkistä! Katson aina ao. ohjelman mutta nyt katson erilaisella mielenkiinnolla kun kerroit hieman vieraan taustaa!

 5. aimarii says:

  Koetan muistaa television oikeaan aikaan.

 6. Liplatus says:

  Kiinnostaa katsoa, jos vaan pääsen kanavalle.

 7. harakka says:

  Pitääkin muistaa katsoa, kiitti vinkistä!

 8. Päivitysilmoitus: TV:ssä tänään

 9. arleena says:

  Ajattelin katsoa ja kuunnella.

 10. Elegia says:

  Minua odottaa Makuuhaavoja lukemista. Kiinnostaa kovasti, ihan jo pelkän nimen perusteella. Muita kirjoja en ole Maijalta lukenut, itse asiassa en ole kuullut tuosta Hankalasta potilaasta aiemmin. Marian ilmestyskirja sen sijaan on nimeltä tuttu, vaikken ole lukenut (vielä).

  Toivon, että Areenan kautta voi tuon haastattelun katsella huomenna, tänään en kykene.

 11. Päivitysilmoitus: Ehtii, ehtii, ehtii | SusuPetal

 12. Liisa says:

  Katsoin. Ihana lääkäri hänellä myös.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: