Paluu juurille

 

Kolmiokirjan julkaisema Regina ilmestyi 1959–2012. Tämän vuoden helmikuussa lehti palasi takaisin Reginalehti-nimisenä, virolaisen ModernOffice Oy:n kustantamana. Lehti ilmestyy sekä Virossa että Suomessa. Lehtihyllyissä Reginalehti löytyy nykyään muuten kirjallisten lehtien joukosta, sinne vaan etsimään lehteä Parnasson vierestä.

Sanna Tiihonen-Korppi Reginalehden tomituksesta lähetti minulle helmikuussa meilin, jossa hän kertoi lukeneensa Toinen painos-novellikokoelmani. Hän kysyi kiinnostustani kirjoittaa novelleja uuteen Reginaan. Lupasin palata asiaan, kunhan kädessäni kiusana ollut rannekanavanahtauma olisi parantunut. Yhdellä kädellä ei pahemmin tehnyt mieli naputella novellia.

Ajatus viihteen kirjoittamisesta aiheutti ensin jonkinlaisen pakokauhuisen reaktion: Ei! Ei enää koskaan! Olen jo kirjoittanut oman osani viihteessä, ei! Toimin Kolmiokirjan avustajana muutaman vuoden ajan 90-luvulla ja kirjoitin tuona aikana liki sata viihdenovellia ja muutaman viihdepokkarin. Noista ajoista voi lukea Hömpän helmet-blogista. Omasta mielestäni olin tyhjiin kirjoitettu romanttisen viihteen osalta

No, ajatus ei jättänyt minua kuitenkaan rauhaan. Kaivelin vanhoja tiedostoja kovalevyni uumenista ja löysin novellin, jota ei koskaan aikaisemmin ollut julkaistu missään, ei edes lähetetty minnekään. Editoin juttua terveellä kädelläni, lähetin novellin Sannalle. Se oli kuulema ihan ok, mutta ei teemallisesti sopinut tuleviin lehtiin. Sain tietooni tulevia teemoja ja heti, kun ranteeni alkoi osoittaa lieviä parantumisen merkkejä, aloin kirjoittaa täysin uutta viihdenovellia.

Miksi? Halusin tietää, osaanko vielä kirjoittaa viihdettä. Pystynkö siihen? Olenko totaalisen ulkona siitä genrestä ja auttamattomasti liian vanha kirjoittamaan muuta kuin muistelmiani? Kirjoittaminen oli haaste minulle.

Viihteen lukeminen on helppoa, mutta turha luulla, että sen kirjoittaminen olisi yhtä helppoa. Voihan sitä kirjoittaa lonkalta ja kuvitella hallitsevansa homman, mutta sellaisia novelleja lukiessani en tunne muuta kuin myötähäpeää. Huono, kliseinen viihde saa aikaan tuon tunteen. Sekoittuu lukemiskokemukseen sääliäkin ja rehellisesti sanoen myös silkkaa vahingoniloakin. Ehei, ei se viihteen kirjoittaminen ollutkaan niin vaivatonta kuin luulisi.

Uusi Regina on kirjallinen viihdelehti, jossa on novellien lisäksi kirjailijahaastatteluja ja kirja-arvioita. Kirjailija Maaria Päivinen, tunnettu myös Pisara-blogistaan, toimii Reginan bloggaajana. Uutena kolumnistina on juuri aloittanut kirjailija ja toimittaja Venla Hiidensalo.

Entä osasinko kirjoittaa novellin? Pystyinkö siihen? Sainko aikaiseksi viihdettä vai keskitynkö edelleen muistelmiini?

Lue ja päätä sinä, lukija. Reginalehti numero neljässä, joka ilmestyy 27.6.2013, on kirjoittamani novelli. Upouusi.

 

 

 

 

Mainokset

28 Responses to Paluu juurille

 1. Maarit says:

  Ostan heti Reginan, kun se ilmestyy. Tulihan sitä aikanaan luettua paljonkin!

 2. Sirpa says:

  Kyllä Reginaa on aikoinaan luettu, ilman muuta ostan sen.

 3. Amalia says:

  No ei epäilystäkään, että et osaisi.

 4. harakka says:

  No taatustihan sinä osaat kirjoittaa melkein mitä vaan!
  Uskon sinuun!

 5. arleena says:

  Sinulla on hyvää tekstia, jota on ilo lukea. Sopii kakkeen julkaistavaan, koska hyvin kirjoitettu on kaiken a ja o.

  • susupetal says:

   Arleena, hyvin kirjoitettu on kaiken a ja o, totta, mutta kyllä sitä toisinaan kirjoittaa äästä ööhön, eikä se ole niin nautinnollista lukea.

 6. Romantiikkahan maailmaa pitää pystyssä. Täytyy harkita hankintaa…

 7. kiiris says:

  Voi herttinen sentään, kyllä sinä olet aivan mahtava puuhaaja. Luovuuden kukkanen olet! Ja tiedä, että se kukka on melkoinen harvinaisuus…. Ja todellakin, viihde, kaikenlainen viihde on yksi vaikeimmista jutuista. Pakko ostaa tuo Regina! 😀
  Aurinkoa päivääsi Susu. (kuume nousee nousemistaan…..)

 8. laiskuri says:

  No en kylläkään osta Reginaa mutta uskon etteikö se kirjoittaminen sulta sujuis kuten ennenkin. Olet multi lahjakkuus. 😉

 9. Sokea kana says:

  En epäile, ettet osaisi. Kirjoitit persoonallista ja elävää tekstiä, ei-standardiviihdettä P. O:na. Ei sellainen kyky häviä.
  Viroon mennyt Regina kuulosti hankkeena epäilyttävältä, mutta kun nyt postauksesi jälkeen luin mitä Lily kirjoitti siitä: http://www.lily.fi/blogit/koko-lailla-kirjallisesti/punastuttaako-tarkastelussa-uusi-regina-lehti, niin hankehan kuulostaa tosi kiinnostavalta!
  Toivotan sinulle luovaa jatkoa kaksikielisen Reginan novellistina!

 10. Enpä maltakaan odotella 😉 Luin muutes tässä sairastellessani vihdoin teoksesi…pistän siitä postausta lomani jälkeen, jos en ehdi ennen!

 11. Elegia says:

  Jee, tosi hienoa!!! Pakko saada lehti käsiini. Olen vaivannut ystäviäni tämän asian tiimoilta, että ostavat lehden ja pistävät tänne postissa (tietty maksan kulut), niin olen saanut minäkin lukea pari ekaa numeroa. Nyt on jäänyt yksi numero (se tällä hetkellä tuorein) välistä, mutta pakko taas pakottaa joku hommaamaan lehti minulle. 🙂

 12. JIPe says:

  Voisikin lukea jälleen Reginaa, kun siellä on sinunkin juttusi. Luinhan Toinen näytös- kirjaasikin ja totesin sen hyväksi. Kyllä osaat! Luota itseesi!

 13. Tuija says:

  Mahtista! Haasteet ovat kivoja ja välillä tarpeen!.Hyvä sinä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: