Kaitsu

 

kaitsu

 

Kaitsu oli ensimmäinen ihminen, jonka näimme muuttaessamme Jakomäkeen. Pahvilaatikot ja huonekalut purettiin autosta.

– Ei tänne kannata muuttaa, Kaitsu sanoi. –Paska paikka. Jakomäki on paska paikka. Helsinki on paska paikka. Kohta muutan Thaimaasseen.

Kaitsuun tärmäsi aina, kun astui ovesta ulos. Hän oli pihalla, seisoi kädet selän takana, odotti ohikulkijoita. Hän oli ostarilla, vartioi, etteivät tutut päässeet pysähtymättä ohi. Baarien edessä Kaitsun näki myös. Sisälle hän ei mennyt, hän ei juonut, ei polttanut.

Meidän mielestämme Jakomäki ei ollut paska paikka, viihdyimme siellä hyvin ne reilu kymmenen vuotta. Kaitsukin lykkäsi lähtöään Thaimaahan vuosi vuoden jälkeen.

Näin Kaitsun pitkästä aikaa. Hän kiertää nykyään lähtevissä kaukojunissa rautatieasemalla. Hän katsoo junien väliasemat, pääteasemat, kulkee vaunusta vaunuun, etsii keski-ikäisen tai vähän nuoremman näköisen miehen.

– Kuule, et vois jeesata vähän? Tallinnasta tulossa ja pitäis päästä kotiin Kouvolaan, Tampereelle, Turkuun. Perhana, kännykkä on hävinnyt ja rahat finito, kyllähän sä tiedät nää Tallinnan-reissut? Neljä euroa puuttuu junalipusta, pystyisitsä jeesaan? Oma moka, mutta tällaista sattuu.

Kaitsu saa kolikkonsa, heittää vielä virovitsin, vinkkaa silmäänsä. Siirtyy eteenpäin seuraavaan vaunuun, esittää saman vetoomuksen. Kulkee junan päästä päähän, yksi asiakas per vaunu, jos on hyvä tuuri. Toisinaan on vaan naisia matkustamassa, silloin on turha vedota mihinkään. Kaitsu poistuu junan viimeisestä vaunusta, menee rautatientorille odottamaan seiskaseiskan bussia Jakomäkeen. En kysynyt, kerääkö hän edelleen rahaa Thaimaan reissua varten. Luulen niin, sillä kuulen hänen äänensä hänen tervehtiessään kuljettajaa.

– Perille koko rahan edestä. Sinne minne kärpäset kerääntyvät.

 

 

 

 

Mainokset

10 Responses to Kaitsu

 1. Kiiris says:

  Taidokasta kerrontaa!

 2. emmä says:

  Hyvin kuvattu.

  Jostain syystä Kaitsun ääneksi nousi animoidun Pasila-sarjan pikkupahikset.

 3. arleena says:

  Näin se vain on joidenkin kohtalo. Hyvä teksti

 4. Maarit says:

  Kaitsulla on mielenkiintoinen elämä, kun jaksaa olla koko ajan liikkeessä 😉

 5. Kiva tarina suruisen kuuluisasta Jakomäestä ja stadin kundista. Tuolta muita juttuja stadin friiduista ja kundeista ym. http://eproof.fram.fi/flipbooks/374/
  Ei Jakomäessä mitään vikaa ollut itsekkin talloi siellä 16 vuotta. Nykyään se on kuin aave kaupunki,säikähtää omaakin varjoa heh, juottoloissa ainostaan elämää.
  Huh nyt tulee toukokussa 10 tässä, stadin korkeammalla paikalla..

  • susupetal says:

   Kiitos hauskasta linkistä, Andy.
   Totta, Jakis on ollut vuosia kuin aavekaupunki, lapsia ei näkynyt pihoissa, ei ollut enää koulua kahdessa vuorossa vaan pienet luokat, liikkumassa näkyi vain keski-ikäisiä ja sitä vanhempia ihmisiä. Nyt siellä alkaa olla menossa sukupolvenvaihdos, vähän enemmän elämää. Viihdyin siellä hyvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: