Kotoutuksella kivaksi kylähulluksi

 

Terveiset täältä Vammaisista, Mielin kylästä. Meitä pyydettiin kirjoittamaan alkuraporttiin muutama sananen, joten teen tässä nyt sitten parhaani, onnistuu kyllä minulta aina.

Olemme osa Ympäristöministeriön projektia ”Nuku paremmin suomalainen v 2015 ja siitä eteenpäin”. Itse asiassa tähän projektiin ei kuulu tällä hetkellä muita kuin me mieliläiset, ensi vuonna projekti laajenee koskemaan muita vähemmistöryhmiä.

Aloite projektiin tuli aktiivisilta kansalaisilta, jotka keräsivät 150 000:n ihmisen allekirjoitukset terveellisemmän ja turvallisemman elinympäristön puolesta. Nämä kansalaiset vaativat perinteiden palauttamista kunniaan. Allekirjoittajat kokivat leppoisten kylähullujen katoamisen ahdistavana ja kiusallisena. Teesit ”hulluna on hyvä olla” ja ”hulluilla on halvat huvit” sai virtuaalikynät sauhuamaan.

Niinpä meidät siirrettiin tänne Vammaisiin, Mielin kylään, joka autioitui jo edellisen vuosituhannen puolella viimeisen isännän tapettua ensin karjansa, vaimonsa ja lopulta itsensä. Täällä olemme kaikki me, jotka aiheutamme mielipahaa perheillemme, suvuillemme, naapureillemme ja muille kansalaisille käyttäytymällä häiritsevästi. Meitä kotoutetaan täällä harmittomaan ja koomiseen kylähulluuteen, josta ei ole muille vaivaa.

Työsarkaa riittää. Projektityöntekijä tekee kaikkensa, jotta ne meistä, jotka ovat psykoosissa, pääsisivät pahasta ja näkisivät mukavia näkyjä ja olisivat hyvällä tuulella. Ne, jotka luulevat houreissaan olevansa taistelukentillä ja hämähäkkien syötävinä, on asutettu erilleen, jotta ikävä ilmapiiri ei turhaan leviäisi. Ahdistuksesta ja paniikkihäiröistä poteville on oma latonsa, jossa opetellaan, ettei henki mene, vaikka se ei kulje. Tämä lievä mielivamma pyritään verhoamaan yskähdyksillä kouraan. Tällä ryhmällä lienee paras mahdollisuus palata takaisin kaupunkeihin.

Paranoidit skitsofreenikot aiheuttavat niin paljon murhetta muille ihmisille, että pitäisi olla mahdollisuus eutanasiaan. Tämä oli yksi adressin ponsista. Skitsoille projektityöntekijä ei pysty mitään. Rentoutushetket, joissa kuunnellaan solisevaa vetä ja papukaijojen huutoa, muuttuvat yleensä sotatantereiksi, eikä ”hulluna on hyvä olla”-tavoite tule yhtään lähemmäksi.

Masentuneet eivät kuormita niin paljon turvallista ympäristöä, koska eivät tee mitään. Jos on sattunut syntymään sukuun, jossa tekeminen on elämän tarkoitus, tämä aiheuttaa tietenkin ongelmia. Masentuneet eivät ole hauskoja, eikä heitä ole mukava katsoa perhejuhlissa, jos sattuvat sellaisiin raahautumaan. Masennusryhmä on ainoa, joka saa katsoa täällä dokumentti- ja lyhytelokuvia maailmalla vallitsevista nälänhädistä, sodista ja kuolemansairauksista, jotta he tajuaisivat, että joillakin asiat ovat todella huonosti.

Joka ”diagnoosille”, F(uck diiz ppl), on omat latonsa, tupansa ja sikalansa, jotta emme imisi vaikutteita toisiltamme, mielivammaisuus on adressien allekirjoittaneiden mielestä turhan trendikäs syy olla tekemättä työtä.

Meillä bipolaareilla riittää vauhtia, kun on mania päällä, mutta ei tämä ole niin hauskaa kuitenkaan. Olen kirjoittanut näitä sanasia jo kaksi päivää, sillä on niin paljon muutakin tehtävää. Olen yrittänyt keksiä halpoja huveja meille hulluille, sillä kansalaisadressissa vaadittiin, että mielivammaisten hoitoon ei pidä enää syytää rahoja, koska ei meistä ole tuottavaan elämään kuitenkaan. Puuroa keitin ison padan, siitähän me täällä tykkäämme.

Odotan innolla seuraavaa vuotta ja projektin etenemistä. Pohjolan valkeiden öiden palauttamista on vaadittu suureen ääneen, tuohon Mustalampeen rakennetaan kuulema myöhemmin syksyllä vastaanottokeskus tai sitten olen kuullut jälleen harhoja. Liuskalan kylässä, ihanan vesistön, kauniiden metsäpolkujen, kivien ja kantojen kansallispuistossa, revitään jo pyörätuoliramppeja pois. Adressin allekirjoittaneiden mielestä ei elämän kuulu olla vain esteetöntä liukumista tasolta seuraavalle. Portaiden kapuaminen elämän tavoitteiden saavuttamiseksi kuuluu suomalaiseen sisuun, suomalaiseen vastuuseen, suomalaiseen sielunmaisemaan.

Että tällaista täältä Mielin kylästä tällä kertaa. Pitkäksihän tämä teksti taas venyi, kun ei malta lopettaa, lopettaa.

Mainokset

20 Responses to Kotoutuksella kivaksi kylähulluksi

 1. Tuija / Pikkurilli says:

  Puuroa taidan mennä keittämään minäkin, koska siitähän minäkin tykkään! 😉

 2. Mymskä says:

  Hullu saa olla muttei tyhmä! Jaa mutta… Entäs jos on sekä että? Aina vaan parempi, on hyvä olla eikä tajua sitäkään!

 3. Elegia says:

  Kyllä täytyy kiittää tästä projektista! On niin ihanaa olla masentunut, kun saa sentään katsella masentavia dokumentteja – tulee heti voimaisampi ja valoisampi olo. ❤

 4. sini says:

  Kyllä riittää projektityöntekijöillä työsarkaa, ovat varmasti kutsumus ammatissaan tätä kotouttamista!!!!!! toimittamassa, mutta niinkuin sanonta kuuluu:”kyllä herra hulluistaan huolen pitää!”

 5. sirokko says:

  Aivan aivan, mitä silmä ei näe sitä ei ole, kaikenlaiset mieliset poissa mielestä ja elämästä tullee vallan mieletöntä.

 6. Maarit says:

  Ähh *pakkaa laukkujaan*, lähenpä tästä Mielisiin miekii…..

 7. arleena says:

  Tuollaista tai tämmöistä se on, projekteihin on hyvä sijoittaa. Se maksaa niin vähän ja ongelmat poistuvat silmistä. Ja olin unohtaa projektit työllistä monta virkamiestä ja -naista ja niillä on tosi hyvät oltavat.

  • susupetal says:

   Arleena, projektit ovat toisinaan sellaista pientä kosmeettista korjailua erilaisiin epäkohtiin, valitettavasti harvemmin niistä tulee pysyviä työmuotoja. Kivaa puuhastelua kylläkin.

 8. Kiva Projekti.

  Ps. Oletko muuten huomannut, että sinulla on Twitterissä indonesialaisen täyskaima?

 9. aimarii says:

  Sopivasti hulluna on mukava elellä. Mielin kylän projekti olisi kovasti minunkin mieleeni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: