Good Morning, Mediterranean

 

Mandi otti minut siipiensä suojaan, kun aloitin työt risteilijällä. Siipirikkona tuntui oudolta, että minusta huolehdittiin. En ollut tottunut sellaiseen.

Mandi oli kiertänyt Välimerta vuosien ajan, eri laivoilla, eri varustamoilla. Hän opetti, miten siivoojien työn piti näkyä ja miten pysyä itse näkymättömänä. Meitä kutsuttiin hyttiemänniksi, mutta emme todellakaan emännöineet mitään, olimme piikoja, siivosimme todistusaineistoja pois. Aamupäivällä, laivan ankkuroiduttua uuteen satamaan, risteilijämatkustajat siirtyivät satamassa odottaviin kiertoajelubusseihin. Meidän työmme alkoi. Olisin halunnut kysyä Mandilta, miten hän oli jaksanut kaikki nämä vuodet, mutta olin liian ujo. Hän näki kuitenkin ilmeestäni, että mieltäni painoi jokin. Muutaman sataman jälkeen hän otti itse asian puheeksi.

Kerrottuaan keinonsa miten selvitä tukehtumatta lakanoiden välissä oleviin oksennuksiin, miten kulkea hytin lattian yli viiltämättä jalkojaan lasinsirpaleisiin, miten kestää se saasta, jota hyvin toimeentulevat ihmiset jättivät jälkeensä, Mandi kysyi minulta, halusinko tulla mukaan. Totta kai halusin. Olin huono nukkuja, menneet asiat pitivät minut hereillä yön pitkinä tunteina.

Risteilijä pysähtyi yöksi Italian rannikolle. Odotimme, kunnes viimeinenkin matkustaja oli talutettu hyttiinsä, laivan ravintolan valot sammutettu. Kannelle oli lähes tuuletonta, kuu oli kadonnut pilvien taakse, oli vaikea nähdä, missä taivas loppui, missä meri alkoi. Tartuin Mandin käteen ja pudottauduimme veteen. Olin valmistautunut kylmään kosketukseen, mutta Välimeri tuntui lämpimältä ja kutsuvalta. Sukelsimme syvemmälle, pidin edelleen tiukasti kiinni Mandin kädestä. Kului hetkiä, kenties tunteja. Lopulta Mandi nosti minut pystyyn ja aloimme kävellä meren pohjaa pitkin kunnes saavuimme sen luo, jonka Mandi oli luvannut näyttää minulle. Se oli yksi monista, mutta se oli merkityksellinen, koska se oli ensimmäiseni.

Laiva oli ruostunut, kyljet täynnä haavoja. Osa pakolaisista oli edelleen laivan ruumassa, osa oli kellunut pois kylkien ammottavista aukoista. Vesi oli sakeanaan ajelehtivista ihmiskehoista. Mandi oli kertonut, että Välimeri oli maailman suurin hautapaikka. Oli helppoa uskoa häntä. Edessäni olevassa pienessä syvänteessä näin naisen, joka edelleen piti sylissään kahta lastaan.

Mandi vei minut katsomaan miestä, josta oli aikaisemmin kertonut. Mies istui, edelleen juhlavaatteissa, drinkkilasi kädessään, keskellä ihmisjoukkoa. Vettyneet ruumiit olivat työntäneet hänet ahtaalle. Hän näytti olevan väärässä paikassa, ja se oli juuri oikein hänelle, Mandi sanoi. Mies oli eräänä iltana, vielä ollessaan risteilijällä, kaivanut haulikkonsa esiin ja ehdottanut kilpa-ammuntaa ystävilleen. Tuhat euroa jokaisesta ammutusta pakolaisesta, jonka saa tiputettua mereen holtittomana ajelehtivasta purkista.

Mies oli voittanut kilpailun, yöllä Mandi oli pudottanut hänet laidan yli kaikkien niiden muiden joukkoon, jotka olivat unohtaneet hautausmaan, jonka yllä risteilijä kulki.

Nousimme laivaan hetkeä ennen aamunkoittoa, ennen laivan heräämistä. Uusi työpäivä odotti meitä.

Mainokset

28 Responses to Good Morning, Mediterranean

 1. rantakasvi says:

  Kaksi eri maailmaa, risteilijä ja pakolaiset, eivätkä koskaan kohtaa toisiaan.

 2. Sirpa H says:

  Sopiva ajankohta tällaiselle novellille näin loppiaisena, jolloin me länsimaalaiset ”hyväosaiset” olemme syöneet itsemme ähkyn partaalle – toisin kuin ne pakolaiset, jotka pistävät koko elämänsä peliin päästäkseen pos köyhyydestä. Koskettava tarina, hyvä vastakohta. Kiitos Susu !

  • susupetal says:

   Loppiaisen tarina, ei tullut itselleni mieleen, Sirpa, mutta totta. No, nyt meillekin alkavat härkäviikot…se tarkoittanee aletavaran hamstraamista.

 3. Amalia says:

  siitähän sai yökkäri.

 4. Maarit says:

  Hmm…mielenkiintoinen kirjoitus.

 5. Arkielämä vaihtui mielikuvitukseksi. Raakaa. Kostoa. Menetystä kaikin puolin.

 6. sirokko says:

  Olen käynyt lukemassa tämän jo kolme kertaa, olen edelleenkin mykistynyt. Ei itse asiassa olla kaukana totuudesta, sepä se kai mykistääkin.

  • susupetal says:

   Kolme kertaa? Vau, olen otettu, Sirokko.
   Tuo Välimeri (ja miksei muutkin kulkupaikat) jotenkin ahdistaa minua, mietin, pystyisinkö edes uimaan siinä, ajatus alla olevasta pakolaisten hautausmaasta on jotenkin niin rankka. Vaikka onhan joka meren ja järven pohja täynnä suurllisia kohtaloita.

 7. aimarii says:

  Aina paha ei saa palkkaansa. Liian usein se vain pönkittyy ja riistää entistä raskaammin vähempiosaisia. Maailma on muuttunut Välimereksi.

  • susupetal says:

   Maailma on muuttunut Välimereksi, sinäpä sen sanoit, Aimarii. Me täällä itkemme kiintiöpakolaistemme määrää, täällä Euroopan ulkosyrjällä hyvinvoivina ja pulleina, etelä-Euroopan maiden pelastaessa ajalehtivissa purkeissa nääntyviä ihmisiä. Ei ole meidän ongelmamme.
   Se yhteisestä Euroopasta. Yhteisestä maailmasta.

 8. Jael says:

  Hyvä Mandi! Olipa tarina…ja niin ajankohtainenkin.

 9. tuulento says:

  Kantaa ottava kirjoitus! Kyllä minuakin vihastuttaa nuo pakolaisten ahdingolla rikastuvat, jotka jättävät ihmiset eteenpäin kulkevaan laivaan ja itse lähtevät karkuun.

 10. Äijä says:

  Vaikuttava juttu. Oletkin ravistellut meitä lukijoitasi hereille jo aika monta kertaa.

 11. Hienosti rakennettu, tiukka novelli, joka koskettaa.

 12. Piti lukea useamman kerran että aukes. Kun olen tälläinen Kielipuoli potilas.
  Kantaanottava teksti. iLike

 13. arleena says:

  Kovaa taistelua Välimerellä. Koskettava.

 14. vilukissi says:

  Kertakaikkiaan…hyvä juttu!!! Oiekin hyvää alkavaa vuotta, tulkoot tästä mielenkiintoinen ja ystävällinen!! Kauniita korttejakin!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: