Onko ollut kuumetta?

Ihan turhaa mennä lääkärille, ei se usko, että minulla on se, mikä minulla on. Edellinen lääkäri edellisessä terveyskeskuksessa lopulta uskoi, kun oli törkännyt mittarin korvaani kolme kertaa. Kirjasi koneelle: alilämpöä, mittarissa vikaa (?), tulos 35,2. Verenpainemittari myös huoltoon.

Sain ohjeen mennä kotiin peiton alle, pitää itseni lämpimänä.

Edellisen elämän työpaikassa, toisessa kaupungissa, kun meni työterveyshuoltoon, vastaanottava terveydenhoitaja iski kaikille tulijoille mittarit kainaloon. Ihan sama, mitä vaivaa tulit valittamaan, kuume mitattiin. Siellä me istuimme piirissä, kaikki puristaen kramppiin asti kainaloitamme, toivoen, että lukemat nousisivat yli kolmenkymmenenseitsemän ja lääkärin ovi avautuisi ja pääsisi näyttämään kutiavaa ihottumaa.

Olen palellut viikon, ei yskää, ei nuhaa, vain tämä järjetön vilu ja päänsärky. Jos jaksaisin, varaisin ajan je menisin näyttämään korviani lääkärille, yleensä he kiinnostuvat. Eräs kysyi kerran, voiko pyytää kollegansa katsomaan korviani, mikä ettei, kumartuivat sitten, toinen toisen ja se toinen vasemman korvan kohdalle. Ohhoh, puhaltelivat korvaan ja hihittivät, kun henkäys osui toista nenään. Ei tällä tavalla enää korvia puhkota, kertoivat toisilleen, potilas on varmaan viettänyt paljon aikaa sairaalassa lapsena ja nyt hänellä on myös masennus, ei ihme, turvattomuutta, yksinäisyyttä ja kipuja vauvana, sieltä se juontaa, poissaoleva äiti, välttelevä isä, huomionhakua, tarvetta tulla hyväksytyksi sairaudella millä hyvänsä. Alipainetta korvissa ja masennus. Alilämpöä ja verenpainekin alhaalla. Elää, vaikka elintoimintojen puolesta voisi julistaa lähes kuolleeksi.

Ei, en minä jaksa mennä lääkärille. Hakattakoon se kompostiastiaan, kun aika minusta jättää ja kuolen näihin psykosomaattisiin sairauksiini.

Mainokset

30 Responses to Onko ollut kuumetta?

 1. Äijä says:

  Minullakin on ollut yksi sellainen lääkäri. Mietin sitä juuri tänäisessä päreessäni.

 2. Psykosomaattisia oireita on lääkärin vaikea hoitaa, ei ole aikaa kuunnella, eikä syventyä siihen ongelman/syyn juurille.Vaan haetaan syy jonka voi osoittaa, kuten kuumemittarilla jne. Kaikilla ihmisen oireilulle on syy, joko ruumiillinen tai henkinen. Ja ne kaikki vaativat oikeaa hoitoa oikeassa paikassa. Hyvä esimerkki tilanteesta tarinasi.

  Mutta lähetän sinulle aurinkoiset terveiset täältä meiltä, näen auringon vaikka ikkunat ovatkin tosi likaiset, ei ne aamulla olleet…no ei paistanut silloin 🙂

  • susupetal says:

   Kevätaurinko on armoton ikkunoille, Esther…
   Olen kyllä enimmäkseen saanut ihan ok hoitoa lääkäreiltä, tässä nyt tuli kärjistettyä vähän pakinan tapaan 😀

 3. UUna says:

  Panadolia vaan, vaikka olisi hengenvaarallisesta sairaudesta lopulta kysymys. Mutta kun kaikki ei näy kokeissa, jos juuri tiettyä koetta ei oteta.
  Sanohan tälle sairastavalle, että puoliaan on vain pakko pitää, ei saa antaa periksi. Lopulta voi löytyä se oikea lääkäri. Minä huomasin, että sellaisiakin on, vaikka kaukaa jouduinkin hakemaan.

  Mutta asiasta kolmanteen, eli kirjoittajaan, eikä tähän tarinan potilaaseen.
  Kirjoitit Siskon blogissa, että näet lasiaisen irtoamisen jälkeen nokitahroja. Niitä ei saisi kyllä nähdä, kaikkea muuta rähmää kyllä. Oletko käynyt silmälääkärillä. Nokitahrat voivat olla silmänpohjista tihkuvaa verta. Se pitäisi hoitaa. Muutenhan lasiaisen irtoamiselle ei mitään voi. Minullakin on irronnut molemmista silmistä.

  • susupetal says:

   Ei silmäpolilla oltu mitenkään huolestuneita noista nokitahroista, UUna, Ne laantuvat aina välillä, innostuvat sitten taas liikkumaan johonkin suuntaan, tällä hetkellä ovat mukavan rauhalliset.

   Lääkärillä käynnit ovat kyllä kiitettävästi vähentyneet, kun ei tarvitse toimittaa sairaslomatodistusta työnantajalle 😉

 4. aimarii says:

  Samansuuntaisia aatoksia TK:n ja työterveyshuollon palveluista. En jaksa myöskään mennä vaivoja valittamaan, jos suinkin pärjään omillani ja Panadolilla. Olen harmistunut, miksi selvissäkin tapauksissa pyytävät peruslabroja, ei ne kerro mitään. Siloin tietty, kun diagnoosia yriteään selvittää. Ihan kaikkia en saisi yleistää, on osaaviakin lääkäreitä, mutta ihan liikaa niitä, jotka eivät hallitse hommaansa tai ovat tahdittomia.

  • susupetal says:

   Onneksi suurin osa lääkärikokemuksista on suht myönteisiä, Aimarii, vaan olen kyllä ihan helpottunut, kun ei tarvitse toimitella lääkärintodistuksia työnantajalle nykyään. Ihmeesti on lääkärissäkäynnit vähentyneet.
   Itse asiassa perusflunssat sun muut, ovat myös vähentyneet, kun ei tarvitse todistuksia 😉

 5. rantakasvi says:

  Kuume ei ole mikään sairauden mitta. Kipeä voi olla ilman kuumettakin. Palelemisesta tuli mieleen kilpirauhasen vajaatoiminta, onko sitä? Se palelluttaa jos ei ole oikea lääkitys. Itselleni siihen etsittiin lääkeannostusta monta vuotta, silti aina välilä heittelee, on kylmä. Minä avitan sitä, hullulta tuntuvalla tavalla, avannossa. Mutta se auttaa. Lääkäri ei enää jaksa muutella annoksia. Enkä minäkään.

  Lämpimiä ajatuksia potilaalle.♥

  • susupetal says:

   Kaikki labra-arvot on aina ok, Rantakasvi, sukuvika tämä alilämpö, kaikilla suvun naisilla on ollut sama juttu.

   • Maija Haavisto says:

    95 % lääkäreistä ei osaa diagnosoida kilpirauhasen vajaatoimintaa (joka kulkee hyvin usein suvussa). Suomessa viitearvot ovat pahasti pielessä (esim. TSH:n yläraja 3,5, ennen enemmänkin, vaikka pitäisi olla 2), niin ”normaalit” viitearvot voivat olla kaikkea muuta kuin normaalit. Pitää tietää ne varsinaiset numerot ja sitten voi selvittää, ovatko ne kunnossa.

    Palelu ja alilämpö kertoo lähes aina kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Ja osalla tosiaan ”kuume” laskee lämpöä vielä entisestään.

    • susupetal says:

     Mietin tuota vajaatoimintaa, Maija, eikä se ole koko ajan vallitseva tila oireineen? Minulla on esim. sormet aina hyvin lämpimät, samoin jalat, talvisinkin, hyytyvät vain, jos tulee noita horkkapäiviä. Muuten kuljen talvella enimmäkseen ilman lapasia ja heitän sandaalit jalkaan melkein heti, kun lumet sulavat.

     • Minulle yhdessä vaiheessa vajaatoiminta aiheutti nimenomaan ajoittaisia palelukohtauksia, muulloin en palellut. En osaa sanoa miksi se toimii niin, että miksi se tulisi vain kohtauksina, mutta kilpirauhasen toiminnassa on kyllä jonkin verran vaihtelua, ei se toimi koko ajan yhtä huonosti.

 6. Kiiris says:

  Olen vaihtanut terveyskeskuslääkäriä jo neljä kertaa. Hieman samanlaisista syistä, kuin kirjoitit. Nyt on ihana älykäs välittävä lääkäri. Toivottavasti jaksaa olla terveyskeskuksessa, eikä katoa rahamarkkinoille.

  • susupetal says:

   Oletko vaihtanut siellä Espanjan auringon alla noita lääkäreitä siis, Kiiris?
   Rahamarkkinoiden kutsu on aina niin houkutteleva…itsekin siirtyisin sinne, jos huolisivat 😉

 7. tuulento says:

  On se terveyden tai sairaudenhoito mennyt alaspäin. Hienot tutkimukset ja laitteet on, mutta joku on unohtanut, että se on ihminen se joka tulee valittaan sairautta. Ei siis sairaus. Jo ystävällinen, välittävä ote saa olon paremmaksi ja turvalliseksi. Kuin myös sitten se tarvittava hoito. Niin että jospa sinä olet jo paremmassa kunnossa ja ainakin minä ajattelen täällä kaukana myötätuntoisesti ja rakastavasti sinua, ei alilämpöä.

 8. Välittäviä lääkäreitä on onni löytää. Olen yrittänyt saada hammaskalustoa kuntoon. Aina joku sanoi, että anna olla, et tarvitse. Tai, voi kuule se on kauhean kallista, katsoen vaatimattomia asusteitani. Nyt olen löytänyt Hyvän! Kävin eilen, sain etukäteisarvion, $10,700.00 It ain’t happenin’ Shucks! Olikohan liian hienot vaatteet päällä? Voios hyvin, ystävä kallis!

  • susupetal says:

   Huh, hurja summa! No, tiedän ystävistäni, että ovat joutuneet ottamaan lainaa saadakseen siltoja suuhunsa, pakkohan ne hampaat on hoitaa, mutta ennemmin sitä laittaisi ne rahat johonkin muuhun, Kaari.

 9. Jael says:

  Minulla oli sellainen lääkäri Helsingissä.Ei uskonut millään. Täällä on pakolliset terveysvakuutukset,sairaskassoja joista saa valita mieluisensa ,erikoislääkäreille ei tarvitse eri lähetettä ja lääkärin voi vaihtaa 3 kk jälkeen jos ei tyydytä.Terveysvakuutus maksetaan tulojen mukaan.
  Paranemisiin!

  • susupetal says:

   Tuo, että terveysvakuutus maksetaan tulojen mukaan kuulostaa ihan ookoolta, Jael. Ensin ajattelin, että systeemi on sama kuin Amerikassa ja kouraisi sydäntä. Suomessa on onneksi aika hyvin varaa sairastaa verrattuna moneen muuhun maailmankolkkaan.

 10. Mulla käy usein kun käytän julkisen terveydenhuollon palveluita, niin kuin Neil Hardwikickin elokuvassa Kielipuoli potilas.
  Hieno pakina. I Like;)

 11. sirokko says:

  Jep. Kuulun myös niihin, joilla 37 mittarissa oli suht korkea kuumetila. Ainoa joka on edes ihmetellyt oli aikanaan synnytyssairaalan sairaanhoitaja. Verenpainetta mitatessa totesivat vain, että loppuu siihen missä muilla alkaa. Sydämelläkään ei ollut kiire minnekään. Parikymmentä vuotta myöhemmin ei ollut enää kilpirauhastakaan. Se on jännä miten psykosomaattinen ihminen voikin olla. Eikä tarvinnut edes kärjistää…

 12. Irkku says:

  Arvaa kuka täällä hävittömästi naureskeli tuolle kuumemittarijutulle. Oma lämpöni on aamulla ehkä 35 ja vähän päälle, joten olen tosi kuumeessa kun mittari näyttää 37.5. Melkein sitä houraa tai ainakin hytisee kuin horkassa. Olet ehkä kuitenkin jo toipunut toivottavasti, olen aina myöhässä kuin hämäläinen…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: