Matkalaukut

 

Aamun hämärässä on valoa enemmän kuin pilvisissä iltapäivissä. Herään jälleen kuudelta, tänä aamuna muistan uneni, se on poikkeuksellista, unimaailmani on vuosia ollut kadoksissa. En ole kaivannut unia, unet ovat aina pahoja, painajaisia, joista on pakko herätä, jos haluaa pysyä järjissään.

Toisten unien kuuleminen on ikävystyttävää, en ole koskaan pitänyt edes omien unieni kertomisesta. Unilla on liian monta käsikirjoittajaa, ohjaaja ei tiedä mitä haluaa ja tuotantokausia on kaavailtu jo alun alkaen liian monta. Rasittavaa katsoa, tuskallista kuulla muiden kertovan juonikäänteistä.

Olen valitsemassa matkalaukkua matkalleni. Katson sitä nahkaista laukkua, jolla olen viimeksi tehnyt pidemmän matkan. Se näyttää pieneltä, melkein lentolaukulta, verrattuna nykyisiin pyörillä kulkeviin laatikoihin. Kuitenkin sinne on mahtunut kaikki tarpeellinen, tarpeetonkin. Laukku on ehjä, mutta minä olen kulunut näiden vuosien aikana, en tiedä, jaksanko kantaa matkatavaroitani.

Lattialla on useita laukkuja, huomioni kiinnittyy reppumaiseen vetolaukkuun, se näyttää hauskalta, isolta, rennolta. Äiti kertoo sen olevan hänen laukkunsa, mikä on yllättävää, äiti ei todellakaan ole mikään reppureissaaja, hänen laukuissaan on aina tyyliä. Ihmettelen, etten ole nähnyt koskaan tätä isoa reppua. Ei mikään ihme, äiti sanoo, otin sen mukaani, kun lähdin viimeisen kerran, sinä et nähnyt minun lähtevän.

Päädyn äidin tummanharmaaseen reppuun, otan sen, kun on aika lähteä. Siihen mahtuu kaikki tarpeellinen, tarpeetonkin. Herään, eikä suussani ole sitä oksettavaa oloa, ei sitä ahdistusta ja paniikkia, joka pitää minua kynsissään aina unieni jälkeen. Muistan vihdoin sen, minkä olen tiennyt jo kauan. En pelkää omaa kuolemaani.

 

 

 

Mainokset

20 Responses to Matkalaukut

 1. Unien maailma voi olla hyvä tai huono, se kaikki on kuitenkin se mitä me olemme, mitä ihminen itse on. Matkalaukku joka matkalle, se on tärkeä minkälainen se on, kuten tärkeää on miten suhtautuu elämäänsä. Matkalaukku on elämä, se matka. Kertomus jossa syvälliset pohdinnat kevyesti esitetty. Miksi pelätä kuolemaa, parempi elää nyt, tässä ja nyt. Kiitos tarinastasi.

 2. UUna says:

  ”Unilla on liian monta käsikirjoittajaa, …” Hyvin kirjoitettu, näin se on ja tuntuu, että katsojana ei oikein tiedä, mitä käsikirjoitusta tai harjoitusta seuraisi.

  Tämä teksti on johdonmukainen ja hyvin kirjoitettu. Antaa pohdittavaa ja loppupäätelmä on viisas ja helpotus lukijallekin.

 3. Amalia says:

  Eipä siihen viimeiseen matkaan paljoa tavaraa tarvi. Luulen, että perillä on tarjolla kaikki tarpeellinen.

 4. rantakasvi says:

  Käsikirjoittajia on todella paljon, kaikki sotkeutuvat tuotantoon. Niitä pitäisi sohia pois.
  Harmaa reppu on varmasti hyvä sille matkalle.

 5. tuulento says:

  Hieno laukku-uni ja varmasti merkityksellinen. Kertoo matkasta. Vaikka et tykkäkään muiden unista, olen ollut iloinen, kun pari yötä sitten näin ihanan unen puutarhasta.

  • susupetal says:

   Kun omat unet ovat enimmäkseen painajaisia, en osaa suhtautua jotenkin muidenkaan uniin, siksi en varmaan halua kuulla niitä, Tuulento, ovat liian henkilökohtaisia, avautuvat vaan näkijälleen.

 6. sirokko says:

  Unet ovat vähän sellaisia kuin leikkaaja olisi piruuttaan saksinut koko filmin palapeliksi, kokoa ja etsi sanoma.. Minä kyllä tykkään ja minusta on kiva kuunnella muidenkin unia, vaikka ne ovatkin henkilökohtaisia ja muille vaikea ymmärtää. Mutta tykkään palapeleistäkin 🙂

  • susupetal says:

   Palapelit ja sanaristikot eivät ole koskaan olleet minun juttuni, Sirokko! Olen kyllä laatinut sanaristikoita, mutta että yrittäisin ratkaista muiden… sen takia varmaan muiden unien kuunteleminen on vaikeaa, Unet ovat niin henkilökohtaisia ja kun minulla on paha tapa mennä syvälle mukaan kaikkeen ja päästää liian paljon asioita ihon alle, niin suojautumiskeino kai tuo on, että en halua kuulla unia.

 7. aimarii says:

  Unien maailma on samalla kiehtovaa ja pelottavaakin. Tulkita niitä en osaa, mutta hyvin vahvat unet jäävät kyllä hetkeksi vaivaamaan.
  Uskon, että tunne, ettei kuolema pelota, on helpottavaa tiedostaa.

 8. Jael says:

  Mielenkiintoinen uni. Viime aikoina tunnen olevani puolihereillä uneksiessa,mutta en muista niitä unia herätessä.

 9. Kiiris says:

  Upea kirjoitus! Ja reppu täynnä tekemättömiä matkoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: