Vieraat vuoteet

 

Ehkä se johtuu siitä, että selän leikkauksesta tulee viisi vuotta täyteen tänä kesänä. Lääkäri sanoi, että puolet leikatuista palaavat uudestaan leikkauspöydälle kahden vuoden sisällä. Minulla on siis mennyt hyvin.

Ehkä se johtuu siitä, että olen istunut satoja kilometrejä junissa, busseissa, autoissa. Nukkunut vieraissa vuoteissa, oudoilla patjoilla.

Eilen kävelin kymmenisen kilometriä, selkä vaatii liikettä. Hidasta etenemistä, riittävästi lyhyitä taukoja. Verkkainen kulku on vastoin luontaista rytmiäni, mutta kaupungin keskustassa viipyvä vauhti saa minut hurmioon. Kaikki ohittavat minut, kuljen omaa väylääni ja ympärilläni olevilla muilla väylillä ohikulkijoiden nopeat askeleet saavat heidät törmäämään toisiinsa. Sitä on hauska katsoa.

Kesän matkojen aikana koti on peittynyt pölyyn. Tänään olen siivonnut. Pölyhuiska kutittaa pintoja hyvin hellästi. Olen istunut tuolilla ja imuroinut. Selkä ei kestä edestakaista liikettä. Pari nurkkaa olen halunnut saada puhtaammaksi, konttausasento on parempi kuin kumara, kontaten lattiaa pitkin, tuki huonekalusta ja ponnistus ylös. Taukoja, taukoja, hetken makuu piikkimatolla. Käynti koneella, tämän tekstin kirjoittaminen. Hidas elämä. Vielä pidempi tauko ennen kuin jaksan edes ajatella kylpyhuoneen putsaamista.

Oma siisteyskäsitys on jotain ihan muuta kuin aikoinaan. On ollut hyvä huomata, että maailma ei lopu, vaikka koti on kaaoksessa. Masennus on opettanut sietämään kaikenlaista, samoin fyysiset rajoitukset. On joutunut luopumaan siitä kuvasta, jota on hellinyt itsenään. Julkisivua ei onneksi tarvitse enää kiillottaa.

Kylpyhuoneen voi pestä huomenna, jos huvittaa. Ei maailma tähän lopu. Kesäkin jatkuu.

 

 

 

Mainokset

16 Responses to Vieraat vuoteet

 1. tuulento says:

  Hyvä juttu, jos selkä on kestänyt leikkaamatta. Luovuutta selkäkipu ei ole hyydyttänyt?

 2. Hienoja uutisia olet huomattavasti reippaampi kuin minä nk. terve ihminen. Moneen paikkaan ehditkin kierrellessäsi.

 3. rantakasvi says:

  Tuttua on masennuksen ja fyysisten rajoitusten kanssa elo. Siivouskäsitys on muuttunut meilläkin totaalisesti. Se mitä jaksaa tehdä, pitää olla edes mieltä virkistävää jollain lailla.

  Kotoisia kesäpäiviä sinulle!

 4. sirokko says:

  No kiva, hidasta rentoa kävelyä, sitä olen pakottanut kaikki kanssani kulkijatkin harrastamaan tänä kesänä, sanovat sen olevan paljon raskaampaa ja väsyttävämpää kuin reippaan kävelyn, niin rankkaa urheilulajia ettei kaikki suomalaiset tehotallaajat hallitse ollenkaan 😀
  Mihin on jatkuva kiire, lomallakin, kesällä.. katsellaan ja ihmetellään kaikessa rauhassa!

 5. Kiiris says:

  Just oikea asenne 🙂

 6. Mustis says:

  Sama täällä, vaikka olen mökissä aika paljon kyyröttänytki, olin ennen siisteyshullu, mutta nyt olen muuten vain hullu, joten välillä on vähän kaaosta. Hienoa että selkä kuitenkin jotenkuten pelittää operaation jälkeen eikä puukkoa ehkä tartte heti tarjota, eihän sekään ole riskitöntä vaikka monet ovat avun siitä saaneet.

 7. vilukissi says:

  Oletko kokeillut selkääsi seur.rasvaa: strong magnesium in -voidetta (saa esim halpa-hallistakin ja apteekeista, varmaan apteekista ostettu kallein)? Olen sairastanut nyt ruhtinaallisesti lonkkien pursiitteja sekä nyt on paraikaa meneillään polven vastaava…sanonko mitä mieltä olen…huokaus. Ostin magnesium oil -öljyä (olihan tyyristä), kun en ole vielä saanut täältä apteekistakaan kehuttua strong magn.inniä ja tykkäsin! Älä piittaa pölystä, et piittaakaan, tiedän sen. Olen ollut kotona nyt yhtäjaksoisesti yli 5 vk ja aivan järkytyin, kun joka paikkaa tulee siinä samassa pölyä ymv, vaikka yritin joka pv jonkun pikkujutun tehdä, etten ihan kipuillessani kangistu. Omistaapa siivooja, sille riittäisi tienestiä koko ajan. Menen nyt töihin tänä aamuna ekaa kertaa 5,5 vk ja polvi on kipeä, lääkäri oli eri mieltä mutta jestas sentään, pakkohan tämänkin kanssa on oppia elämään, jos ei menekään pois. Onneksi työmatka on lyhyt, muuten ei tulisi mitään. Sua halaten!

  • susupetal says:

   Voi lonkan bursiitteja, osanottoni, ihan perkeleellinen vaiva, sattuu kuin miekalla iskettäisiin nivusiin. Kärsitty on, mutta onneksi myös toivuttu siitä.

   Siivooja, jep, sellaisen minäkin haluaisin. Ei tämä tästä helpommaksi muutu.

   Pitää laittaa tuo voide muistilokeroon, kiitos vinkistä, ja tsemppiä töihin, Vilukissi!

 8. mm says:

  ”Hidas elämä”. Luulen, että nuorempana nuo kaksi sanaa olisivat sisältäneet käsittämättöman yhtälön. Elämä ei tuntunut hitaalta, eikä se saanut tuntua hitaalta.
  Nyt huomaan rakastavani tuota ajatusta….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: