Käytävällä

 

Mies kulkee toistamiseen ohitseni, kumartuu ovien edessä lukemaan nimiä. Terveyskeskuksen vastaanottohuoneet sijaitsevat käytävillä, jotka muodostavat neliön rakennuksen sisällä. Käytävät ovat kapeita, saan vetää jalkoja tuolin alle, jotta ohikulkijat pääsevät ohitseni. Kramppaa.

Kun mies on kolmannen kerran kohdallani, tehtyään jälleen täyden kierroksen, etsittyään löytämättä, tekisi mieli sanoa, että mene infoon, kysy huoneen numeroa niin löydät oikean vastaanottohuoneen. En sano mitään. Mies on sen näköinen, että avun tarjoaminen ja neuvojen vastaanottaminen ei ole hänen juttunsa. Hän ennemmin kulkee ympyrää.

Mietin, ovatko kaikki miehet todellakin juuri tuollaisia, samanlaisia. Avun pyytäminen saa menettämään kasvot, on tärkeää pitää kiinni siitä kuvasta, että hallitsee ja osaa kaiken. Pitää näyttää vahvalta, jotta voi vakuuttaa itselleen olevansa vahva.

Olin samanlainen ennen. Tunnen monia naisia, jotka ovat halunneet pitää kaikki langat käsissään. Kontrolli ennen kaikkea. Ei se ole sukupuolikysymys. Lankojen katketessa, yksi toisensa jälkeen, on joutunut oppimaan, että maailma ei kaadu, vaikka tarvitsisi apua. Taivas ei putoa niskaan, kun myöntää itselleen, että ei pärjää ilman apua. Minä itse-vaihe jää taakse.

Maailma ei hajoa. Se on ollut huojentavaa huomata.

Pääsen omalla ajallani, minuutilleen, vastaanotolle, enkä koskaan saa tietää, löytääkö mies oikean huoneen. Onneksi voin jatkaa elämää ilman sitä tietoa.

 

 

 

Mainokset

17 Responses to Käytävällä

 1. Maarit says:

  Sinnikäs mies, kiertääköhän vieläkin ympyrää 🙂 Elämä opettaa turvautumaan toisiin, jonkun täytyy elää vanhaksi ennenkuin hyväksyy sen.

  • susupetal says:

   Oli kyllä pitkä pinna miehellä, Maarit!

   Jep, aikasten vanhaksi piti minunkin tulla ennen kuin tajusin, etten hallitse kaikkea.
   Mitään.

 2. rantakasvi says:

  Olen huomannut saman, apua voi pyytää ja sitä saa. Sen sijaan mieheni kiertää vielä monesti itse etsimässä sitä ”oikeaa huonetta”. Olisko kuitenkin enempi miehinen piirre. Tosin olin samanlainen aikoinaan.

 3. Hyvä kirjoitus. Minä olen huomannut itsestäni sen että kysyn apua herkästikin, Meillä muut vielä odottaisivat ja kulkisivat ” ympyrää” Sen huomasin jo taas reissussakin, minä en halua tuhlata aikaani joutavaan kulkemiseen ellei jokin pian eli heti löydy :)..Haettiin erästä taloa Itävallassa.

 4. tuulento says:

  Kaikki olemme pieniä ja heikkoja. Tarvitsemme toista ihmistä koko elämämme ajan.

 5. UUna says:

  Viisas tarina. Hyvää symboliikkaa ja lopputulos.

 6. aimarii says:

  Maailma ei todellakaan hajonnut,vaikka apua jouduin pyytämään. Kyllä ihmiset auttavat hyvin mielellään, kun vain apua pyytää. Avun tarjoamisessa noin vain ollaan varovaisempia, vai puhunko vain itsestäni.

  • susupetal says:

   Ehkä ihmiset ajattelevat, että avun tarjoaminen voi tuntua loukkaavalta, Aimarii. Olen itse opetellut tuota avun tarjoamista kysymällä keskustassa pyöriville turisteille, joilla on kartta kädessä, että voinko neuvoa. Tulee samalla harjoitettua kielitaitoja.
   Kukaan ei ole ollut pahoillaan ”tunkeilustani”.

 7. Kiiris says:

  Kysyjä, apua pyytävä osoittavat rohkeutensa.

 8. Päivitysilmoitus: Täysosuma! ;) | Malmin Polgara

 9. Timo Lampi says:

  Kyllä sitä nyt kun on joutunnu SPT:llä kulkeen ni on oppinnu apuu pyytään ja hyvin auliisti ihmiset auttavat. Sillä koneella körötellessä huomaa ettei kylän keskustakaan oo lähelläkään esteetön.
  En mäkään ennen, koskaan apua pyytänny, mä olin se auttaja.

  • susupetal says:

   Tuo on totta, Timo, ihmiset auttavat mielellään, olen huomannut saman. Pitää vaan pyytää.
   Paljon pyörätuolia työntäneenä on joutunut pakostakin huomaamaan, että aika harva paikka on esteetön. Siinä on suunnittelijoille vielä paljon työsarkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: