Kirjaimet elämässäni: J

 

junat, Jordania, jääkiekko, Angelina Jolie, Tove Jansson, Jakomäki, jugurtti, Janis Joplin, jalkapallo

 

Jääkiekon MM-kisat alkavat tänään. Huomasin ajankohdan, koska jossain uutisessa hehkutettiin sitä, että Mertarantaakin voi ehkä ja mahdollisesti kuunnella ilmaiseksi. Ei siis vain maksukanavilla. Sori nyt vaan, mutta en kuuntele Mertarantaa, vaikka maksettaisiin, hänen vahtivuorollaan vaihdan ruotsinkieliseen selostukseen.

Jääkiekko on muutenkin ihme laji, siitä puuttuu täysin Kuningas Jalkapallon hienous. En todellakaan muista, missä olin, kun Suomi voitti maailmanmestaruuden silloin joskus kauan sitten. Hirvittävästi siitä kohkataan, samalla hurmoksella kuin jostain Virenin kaatumista viime vuosituhannen puolella.

Yllättävää kyllä, muistan tasan tarkkaan olinpaikkani Suomen voittaessa lätkässä MM-kullan vuonna 2011. Pelin päättyessä menin parvekkeelle tupakalle ja samaan aikaan Jakomäessä avautui satoja ikkunoita ja eläimelliset onnenhuudot sekoittuivat satakielen iltalauluun. Pian taivaanrannan värjäsi sänkyjen alla säilötyt, yleensä SUMU:n peleissä ammutut ilotulitusraketit.

Kun muinoin muutimme Jakomäkeen, asuinpaikkamme herätti ihmisten mielenkiinnon. Usein hyvinkin erikoisella tavalla.

– Ööh, jos teille tulee, niin mihin us…siis voi jättää auton parkkiin…vai olisiko parempi tulla julkisilla…?
– Kadun varteen…? Vierasparkkiin parkkipaikalle…? Niin kuin nyt yleensä…?

– Ööh, siis, onko teillä miten levotonta täällä…siis…usk…miten siis, onko…?
– Viime viikko oli todella rauhallinen! Vain yksi tapettiin.

Jossain vaiheessa tajusin lopettaa vitsien heittämisen. Ihmiset ottavat jutut liian tosissaan.

Jakomäki osoittautui lähes nukkumalähiöksi asettautuessamme sinne. 60-luvun lopulla sinne muuttaneet perheet asuivat siellä edelleen, silloin nuorista pareista oli tullut keski-ikäisiä pariskuntia. Lapset olivat kasvaneet, osa asui edelleen omillaan Jakomäessä, osa oli muuttanut pois. Lapsitulva, joka 60-luvun lopussa ja alun seitsemänkymmentälukua pakotti käymään koulua kahdessa vuorossa, oli vaihtunut 13 nuoren luokkakooksi yläasteella. Hiljaista, hyvin hiljaista.

Muuttaessamme muutaman vuoden kuluttua suurempaan asuntoon viereiseen taloon, samassa rapussa asui lisäksemme vain toinen suomalainen perhe. Muut asukkaat olivat Virosta, Venäjältä, Somaliasta, Ghanasta, Kiinasta, Irakista. Muistaakseni. Kun se toinen kantaväestöön kuuluva perhekunta saatiin vihdoin häädettyä, porraskäytävässämme leijui herkullisen ruuan tuoksun lisäksi ihana rauha. Ei enää poliiseja, ei enää ambulanssia, ei enää lastensuojelua, ei paloautoja.
Oikein mukavaa.

Ehkä palaan Jakikseen sinä iltana, jos Suomi voittaa lätkässä maailmanmestaruuden. Ihan vaan sen takia, että muistaisin.

 

 

 

Mainokset

14 Responses to Kirjaimet elämässäni: J

 1. rantakasvi says:

  Vai alkaa ne ukot taas luistella sen mustan mötikän perässä. Ei kiitos,meillä ei onneksi kumpikaan katso. Ai onko Suomi voittanutkin ne pelit joskus ?
  😀 😀

 2. tuulento says:

  Minulle ei ole kolahtanut minkään urheilulajin katsominen. Minusta jokainen saa urheilla mielihyväkseen niin paljon kuin haluaa, mutta en aio katsella sitä. No, en katso kyllä telkkarista niitä reality-ohjelmiakaan, jokainen saa mennä naimisiin ilman minua.

  • susupetal says:

   Minä olen itse asiassa aika totaalinen penkkiurheilija, melkein mikä tahansa laji käy. Mukavaa viihdettä käsitöitä tehdessä. Reality-ohjelmat sen sijaan eivät niin kolahda, Tuulento.

 3. Maarit says:

  Seitkyt luvun alussa vierailin joskus Jakomäessä, enkä ymmärtäny, et se on niin kamala paikka 🙂

  • susupetal says:

   Aina uusien lähiöiden noustessa, ne saavat kasvukipu-leiman, liian paljon ihmisiä, liian vähän palveluita. Kun lähiö vanhenee, maine yleensä kohentuu. Tuntuu vaan, että jotkut lähit eivät koskaan pääse eroon huonosta maineestaan, Maarit.

 4. sirokko says:

  No onneksi en tunne Jakomäkeä, Järvenpää on ihan tarpeeksi nukkumalähiö 🙂 Mutta että jättäisi lätkän MM-kisat väliin, ei ikinä!! Ja ilman Mertarantaa suorastaan nostalgian kuolema. Tosin nyt on tyytyminen siihen katastrofiin, kun piti alkaa seurata amerikankielellä. Osaa nekin sentään paremmin kuin ranskalaiset.

  • susupetal says:

   Eläköön nostalgian kuolema 😉
   En ylipäänsä ymmärrä, miksi lätkää pitää selostaa, näkeehän sen telkkarista mitä tapahtuu… ja Mertaranta kun on olevinaan niin hauska, en kestä!
   Amerikkalainen selostus kuulostaa kyllä paremmalta kuin ranskalainen.
   Hyviä kisoja, Sirokko 🙂

   • sirokko says:

    Sinun pitäisi kuulla kun algerialaiset selostaa futismatsejaan, kukaan ei osaa venyttää sanoja yhtä pitkiksi. Selostajahan se luo tunnelman, lopputuloksella ei niin väliä 😀

 5. Amalia says:

  EVVK! Ei kestä hermo katsella, kun ne ei kuitenkaa osaa pelata, niin kun mä haluun 🙂

 6. Friidu says:

  Pääkaupunkiseutu siirtyi peruskoulusysteemiin vasta vuonna 1977. Jagislaiset kävivät kansiksensa tai oppikoulunsa muualla. Levottomuutta oli eniten vasta kaheksakytluvulla, seiskytluvulla se oli ihan tavallinen lähiö. Ihan hyvä mesta asua ja elää, yhä. Et taida kovin hyvin tuntea näitä mestoja? 🙂

  • susupetal says:

   Hei Friidu, en minä tuossa kirjoittanut peruskoulusta 60-70-luvuilla, kirjoitin koulusta. Yläasteesta kirjoitin, koska silloin, kun asuin Jakomäessä, peruskoulu oli tullut, Ala- ja yläaste olivat vielä silloin erikseen, yhtenäiseksi Jakomäen peruskouluksi ne yhdistettiin myöhemmin.
   Osa ystävistäni, joita opin Jäkomäen-vuosieni aikan tuntemaan, oli käynyt Jakomäen kansakoulua aikanaan, sen koulun täyttyessä osa kulki kouluun Kontulaan tai Puistolaan esimerkiksi. Ja osa opiskeli sitten parakeissa, joita tuotiin kouun pihalle myöhempinää vuosina.
   Viihdyin Jakomäessä ne 12 vuotta, jotka siellä asuin. Tuskin olisin muuttanut pois, ellei elämäntilanne olisi muuttunut.
   Sitä en ymmärrä, mistä sait kuvan, etten tunne Jakomäkeä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: