Kari Välimäki: Sikafarmari

 

Sikafarmari 200

 

Isopeikkonakin tunnettu Kari Välimäki on julkaissut ensimmäisen romaaninsa. Karin novellikokoelma Todensanat ilmestyi 2014 ja hän on mukana kirjoittajana lukuisissa eri antologioissa.

Sikafarmari-kirjan takakannessa kirjaa mainostetaan absurdina veijaritarinana. Absurdiuden Kari ammentaa meidän päivästämme, länsimaisesta maailmasta, jossa mikään ei riitä, jossa mikään ei tunnu enää miltään, jossa elämyshakuisuudesta on tullut leipälaji. Kun elämäntapamme rinnalle nostetaan tarkasteltavaksi se osa maapallon väestöstä, jolle ei riitä mitään tästä yltäkylläisyydestä, absurdiuden ainekset ovat valmiina (ovat ne valmiina muulloinkin, aina ei vaan jaksa ajatella…).

Veijareita en tästä kirjasta löytänyt. Kirjan päähenkilö Kalevi, kuten kirjan muutkin miehet, edustavat siirtomaavallan aikaista (hmm, myös nykyisinkin esiintyvää kantaväestöjen ylemmyydentuntoa) herra-asennetta. Miehen kuva tässä kirjassa on olla ahne ja vielä ahneempi. Miehen tehtävä on tulla rikkaaksi ja panna niin paljon naisia kuin on mahdollista.

Kaikiltahan tämä ei onnistu, ei päähenkilö Kaleviltakaan, joka löytää syyn yleensä muista, itsensä ulkopuolelta. Kalevi on mies öisellä nakkikioskilla, valmis räjähtämään hetkellä tai toisella. Maailma murjoo, kohtelee kaltoin, puukottaa selkään, on vittumaista säätilaa ja rupisena riippana ainainen pätemättömyyden tunne. 

Tosi mies on jotain muuta ja sitä unelmaa kohti Kalevi yrittää tarinan edetessä kurottaa.

Välimäen kieli on rikasta, runsasta ja sujuvaa, mutta ollakseen veijaritarina, lukijan (minun) olisi pitänyt tuntea kai sympatiaa Kalevia tai muita kirjan henkilöitä kohtaan (ehkä tämä sympatian tuntemisen puute johtuu omasta inhorealistisesta maailmankuvastani?). Mietin myös, miten Kari itse näkee ja kokee nämä mieshahmonsa, onko tämä (taas) sukupuolikysymys? Enkö vaan voi ymmärtää miehiä ja miehenä olemisen haasteita? Vai onko Kari itse niin veijari, että älyttää Susua?

Täydellisenä vastakohtana miehiselle pisnesuholle, on Välimäen naiskuva. Nainen on mystinen, pehmeä, tuoksuva, maistuva. Naisen vartalon kaaret sinkauttavat maapallon radaltaan, naisella on kaikki valta, nainen kuljettaa miestä kuin sikaa narussa. Nainen on alku ja loppu ja kaikki siltä väliltä. Nainen herättää pelkällä olemassaolollaan miehen halun, himon. Nainen on miehelle vastuuvapaus.

Romaani on totta kai satiiria, äkkijyrkkää kärjistystä, ja se tekee kirjasta viihdyttävän. Kirjan luettuaan lukijalla saattaa olla aavistus, minkälaiset arvot kirjoittajalla on.

Ehkä.

Terävin pilkka osuu kaupallisuuteen, kuluttamiseen, geenimanipulaatioon, luonnonvarojen järjettömään tuhlaukseen jne, vaikka Kari ei todellakaan saarnaa tässä kirjassa. Riippuu varmaan lukijasta, mitkä seikat hän poimii lukemastaan, mitkä moninaiset koukut tekstissä tarttuvat, eivätkä päästä irti.

Ajatuksia herättävän kirjan kirjoitit, Kari. Kiitos.

 

***

Kari Välimäki

Sikafarmari

Osuuskumma 2016

kansikuva Jaana Ojalainen

ISBN 978-952-6642-63-5

Kirjaa saa verkkokirjakaupoista, esim. adlibris.

 

 

 

 

Mainokset

8 Responses to Kari Välimäki: Sikafarmari

 1. sirokko says:

  Kuvauksesi perusteella kirjan nimi on ainakin erittäin osuva. Jos puhutaan mustasta huumorista, niin tästä tuli mieleen musta satiiri, jos sellaista nyt voi olla. Pitänee tutustua kirjaan itsekin.

 2. tuulento says:

  Kirja kuulostaa tutulta Isopeikolta. Ainakin nais- ja mieskuva.

 3. isopeikko says:

  Peikko on niin miälisnänsä, kun Susu on lukenut tuon kirjan ja kertoo nyt ajatuksiaan siitä. Peikko luki sen kerran itsekin, mutta varmuuden vuoksi silmät kiinni, ettei se voisi paljastaa kenellekään, mitä siinä tapahtuu. Se oli hirmu mukavaa luettavaa – ainakin peikon miälestä – sellaista kuin joskus metsässä karhun kanssa painiessa.

 4. aimarii says:

  Olin lukenut jo hitusen aiemmin vähän Sikafarmarin sisällöstä, mutta Susu esitteli kirjan niin kutkuttavan mainiosti, että takuuvarmasti on lukulistallani.
  Karille onnittelut esikoiskirjasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: