Kirjaimet elämässäni: K

kevät, kesä, kirjoittaminen, käveleminen, käsityöt, kamera, kerrostalot, kotitalous, Kekkonen, kansakoulu, keskikoulu, kaupunki, kirpputorit

Keskikoulun viidennen luokan luokkakuva on karua katsottavaa. Kaikilla kädet puuskassa, tylyt kivikasvot, neljäkymmentäkolme oppilasta iältään 15-18 vuotta. Osa oppilaista on käynyt kansakoulua viisi-kuusi vuotta, pyrkineet ja päässeet oppikouluun vuotta-kahta vanhempina.

Uskonnon opettaja lähtee itkien luokasta väisteltyään ensin jonkin aikaa appelsiinien kuoria, joita luokka kollektiivisesti heittää liitutaulua kohti. Biologian opettaja ei suostu teitittelemään Hannua tämän täytettyä 18 vuotta. Pienikokoisimpana poikana Juha pakotetaan liitutaulun vieressä olevaan kaappiin, hyökkää sieltä biologian tunnin aikana. Opettajan jalat menevät alta, rehtori tulee jälleen luokkaan. Ruokatauon jälkeen äidinkielen opettajan hiuksiin putoilee Jarin kattoon räkäisemiä ruuantähteitä. Kotitalouden opettaja heittää minut ulos keittiöstä yleensä jo ensimmäisen viiden minuutin aikana. En halua käsitellä häntä samalla tavalla kuin muut tytöt, en kysyä, että missä voisi olla vika, kun äidin leipoma kakku ei nouse. Luokanvalvoja neuvottelee minulle kotitaloudesta vitosen kevättodistukseen, ehkä hän todella uskoo, että kotitalouden ehtojen suorittaminen olisi mahdoton tehtävä.

Pulpetteja riittää jokaiselle, mutta suurin osa meistä istuu lattialla, takaseinään nojaten. Pitää meikata välitunnille, ripsien taivuttajat kiertävät tyttöjen keskuudessa. Satu suorittaa keskikoulun suurentavan peilin avulla, finnit purskahtelevat sormien lomitse. Minä kirjoitan kaiken aikaa, siitä mitä näen, mitä kuulen. Kirjoitan aineisiin vitutsaatanatperkeleet, ryyppäämiset, tupakat ja pillerit, Kirsin fritsut, tyttöjen abortit, oman ahdistukseni. Äidinkielen opettaja pyyhkii hiuksistaan ruuan jätteet, laittaa Timon lukemaan ääneen aineeni, kertomuksiani meistä.  Tajuan tarinoiden vaikutuksen. Ne hiljentävät kuulijansa.

 

(tarinan henkilöiden nimet on muutettu)

 

 

Mainokset

14 Responses to Kirjaimet elämässäni: K

 1. Piti lukea pariinkertaan sen verran oli menoa ja meininkiä ennen vanhaan. Kun itse olin yläasteella,piti vain niskaa kääntää vasemmalle tai oikealle niin jo oli luokasta ulkona. Ja nykyään jos poikani sanoo pari kivaa sanaa, heti soitetaan ja syyllistetään vanhemmat vähintään häiriintyneiksi kun oma lapsikin on ihan häirikkö, vaikka ei sanois sanaakaan. Omia koulukokemuksia ei uskalla pojalle edes sanoa :)) Hyvä kirjoitus! Pienoisnovelleja ja hyviä sellaisia!

  • susupetal says:

   Koulunkäynti eri vuosikymmenillä on mielenkiintoista. Ja riippuu tietysti, mitä koulua on käynyt ja missä päin Suomea. Eniten minua järkytti tässä, kun muistelin, tuo järkyttävän iso luokkakoko, Esther.
   Ainahan on tapana kauhistella nykymeininkä, kullata omia muistojaan, mutta ainakin meidän luokkamme osasi kyllä häiriköidä jo silloin.

 2. rantakasvi says:

  Keskikoulun luokkakuviani en halua edes katsoa. Niistä näkee sen olon, mikä erilaisena oli. Ja nyt pitäisi muka innosta puhuen mennä luokkakokoukseen, huh.

  • susupetal says:

   Kääk, minä en todellakaan menisi luokkakokouksiin, jos sellaisia järjestettäisiin. Onneksi ei järjestetä (tai sitten minulle ei kerrota…)

 3. Jael says:

  Olipa hurjaa….Tuo oli niin elävästi kirjoitettu. Olen kai unohtanut oman kouluaikani…

 4. sirokko says:

  Huh, ei meillä sentään ihan tuommoista ollut, aika helpolla sai muistutuksen ja mieliisti vältti joutumasta omien vanhempien rangaistavaksi. Yksi kauhuoppilas taisi olla ja hänkin opettajan tytär. Luokkakokouksiin ei ole tehnyt mieli.
  Hyvä jos tarinasi saivat aikaan hiljentymisen, kannatti kirjoittaa.

  • susupetal says:

   Kuriton sukupolvi…vai mikä sen yhden leffan nimi onkaan, Sirokko. Jep, aika villiä menoa,mutta suuri inspiraation lähde kirjoittajalle 😉

 5. Amalia says:

  On se totinen paikka, kun täytyy kasvaa aikuiseksi. Oon sen verran vanhempi, että ei ois tuollainen meno onnistunut 🙂

 6. aimarii says:

  Tutkailit k-kirjaimiasi ja laskin, että yhdeksän niistä voisivat olla minunkin. Koulukokemukseni ovat lähes päinvastaisia. Pieni luokka, kilttejä oltiin opettajille, eikä kiusattu ketään (en ainaskaan huomannut)
  Kotitaloustunnit olivat kyllä kauhuni. Bestikseni luokassa esim. rikkoi minulle kulhon aina kananmunat, kun en itse osannut!
  Kävin myös pari kesää sitten 50-vuotis luokkakokouksessa. Yllätyin positiivisesti. Ei puhuttu diagnooseista, ei kehuttu aikaansaanoksia, ei lapsia. Muisteltiin kouluaikoja ja sen semmoista.
  Näyttää siltä, että aina nuoremmilla ja nuoremmilla on enempi ja enempi kasvukipuja koulun ja auktoriteettien kanssa.
  Kirjoituksestasi täydet pisteet.

  • susupetal says:

   Ehkä se on niin, että aina uusilla sukupolvilla on kasvukipuja enemmän ja enmmän, en tiedä. Mitä olen jutellut kouluajoistani ikätovereiden kanssa, jotka ovat käyneet koulunsa muualla, niin kukaan ei oikein tahdo uskoa näitä minun muistojani. Taisimme olla aika paha yhdistelmä individuaaleja, Aimarii.

 7. harakka says:

  Olipa kivasti ja elävästi kirjoitettu muisto kouluajoista.
  Mä muistan kotitalousopettajan katseen ja lausahdukset, kun kysyi multa, että kuinka paljon laitetaan hiivaa simaan, tehtiin pieni ämpärillinen…mä vastasin kuuliaisesti, että 60grammaa, hi!
  Voi opettajaparkaa, kun meinasi halvauksen saada, sillä mähän meinasinkin kiljua varmaan tehdä, hi!
  No, sain varmaan jotain rangaistustakin siittä…vaikka en tiennyt silloin mitään ihmeellistä siinä hiivamäärässä, mä vaan arvailin, koska en ennen ollut koko simaa tehnytkään..
  Voi noita opettajaparkoja silloin, vaan taitaa olla nykyään metkut vähän erilaisia!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: