Uuna Syrjäsuo: Ikkuna joka oli ovi

 

uunan-kansi

kannen kuva Uunan

Nuorena matkaa tulevaan. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä useammin huomaa matkustavansa menneessä.

Kuvataiteilija ja kirjailija Uuna Syrjäsuon runokokoelma Ikkuna joka oli ovi (BoD 2016) koostuu kolmesta osasta. Kolmas osio sisältää hai(na)kuja, ”runoja, joissa ensimmäisessä säkeessä on yksi sana, toisessa kaksi ja kolmannessa kolme.” Näistä runoista löytyy osuvia, kirkkaita ajatuksia, aforismin kaltaisia huomioita, mutta myös huumoria, joka kutkuttaa.

Tabletti
karvas suussa
virkistävä punaisena joulupöydässä.

Kokoelman toisen osan runot kertovat minuuden etsinnästä. Kuka minä olen, tämäkö, joka vanhenee, sisältä vielä nuori. Runoissa liikutaan unimaailmassa, etsitään vastauksia luonnosta, tuosta voimanlähteestä, joka on kirjoittajalle hyvin tärkeä. Tuleva on edessä, sinne on tahto, halu, mutta toisinaan unet pitävät kiinni vanhassa. Suunta on kuitenkin selkeä: edessä on toivoa antava tulevaisuus.

Nuorena matkaa tulevaan. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä useammin huomaa matkustavansa menneessä. Näin tapahtuu kokoelman ensimmäisessä osiossa, johon minun oli enemmän kuin helppo samaistua. Runojen kertoja istuu junassa, kiskot vievät eteenpäin, ajatukset kulkevat eri suuntaan. Matkatessa on helppoa antaa ajatusten kulkea omia reittejään. Junan ikkunan takana vaihtuvat maisemat antavat ajatuksille suunnan, muistot vyöryvät mieleen.
Tämä ensimmäinen osio iski minuun eniten. Ehkä siksi, että takanani on tuhansia kilometrejä junissa ja busseissa. Ehkä siksi, että matkustaminen on olotila, jossa on helppo olla, lähes olematon tunne, ei ole lähtöpaikkaa, ei ole määränpäätä. Sitä vain on, tarttuu muistikirjaan, kynään, kirjoittaa.

Uuna on julkaissut aikaisemmin viisi kirjaa. Kivet kasvavat hitaasti (Utla 2004), Siltarumpu (BoD 2009), Koipeliini ja Tassu (BoD 2009), Haaveileva heinä (BoD 2012) ja Ulle dulle doff (BoD 2012).

Ikkuna joka oli ovi on mielestäni Uunan tähänastisista ehyin ja koskettavin kokoelma runoja. Suosittelen ja lämpimästi. Saatavilla eri verkkokirjakaupoista, linkit vievät adlibriksen sivuille.

Uuna Syrjäsuo
Ikkuna joka oli ovi
BoD 2016
80 sivua, pehmeäkantinen
ISBN:9789523393394

 

 

 

Mainokset

12 Responses to Uuna Syrjäsuo: Ikkuna joka oli ovi

 1. rantakasvi says:

  Kiintoisia runoja. Olen huomannut sen menneessä matkaamisen itsessäni.

  Tuo matkalla olo, siinä on joku taika, nuorempana kuljin rahtilaivoilla ja matka oli aina tärkeämpi kuin määränpää.

 2. UUna says:

  Ensimmäinen osio junassa on eräänlaista tajunnanvirtaa. Minulle se on tärkeä osio, mutta kaikki eivät jaksa runoja, jotka jatkuvat ja jatkuvat. Olen ilahtunut, että tykkäät juuri tuosta osiosta.

  Kiitos sinulle kovasti runokirjani esittelystä. Ilahduin myös siitä, että annat toivoa siihen, että eteenpäin mennään, ei yksin junassa, vaan runojen kanssa.

 3. maahinen says:

  Hieno kuvaus Uunan runokirjasta. Tulkitsit taidokkaasti tuota upeaa kirjaa.
  Itsellänikin se on käden ulottuvilla. Välillä yöpöydällä, välillä olohuoneen pöydällä.

  Hainaku, jonka tähän kuvaukseen valitsit mukaan, saa hymyn huulille. Ei siksi että lääkkeen otto naurattaa, vaan Uunan hieno rinnastus, kahdelle niin eri asialle.
  Tabletti joulupöydässä ilahduttaa silmää, suussa karvas, mutta tuo apua.

  Suosikit valikoitui minullekin. Junamatkan kuvaus on hieno kokonaisuus. Monta muutakin ihanaa, aina uudelleen lukemaani runoa, kirjasta löytyy.

  • susupetal says:

   Luin tuon kokoelman ensin yhteen putkeen, sitten paloittain, sitten pidin taukoa ja palsin uudestaan, kun kirjoitin tämän jutun, Maahinen. En ole mikään arvostelija, on kamalan vaikeaa pukea sanoiksi toisten kirjoituksista syntyviä tunteita ja ajatuksia.

 4. aimarii says:

  Valtavan hyvä kerronta Uunan uusimmasta. En ole sitä lukenut, kirjastossa ei ole, ainakaan vielä. Muut uunat olen lukenut ja hyllyssäkin pari.

 5. Hyvä postaus hyvälle kirjalle. Olen tuon myös itse lukenut ja sen mietteet, sanat ovat ajatuksissani, ne antavat aina uusia ulottuvuuksia millä mielellä niitä lukee.

 6. riitta k says:

  Uunan runot olivat todella koskettavia. Itse asiassa luin kirjan kaksi kertaa, sitten pääsinkin niitten kaihoisaan maailmaan. Hainakut olivat erityisen hienoja, tekisi mieli kokeilla kirjoittaa niitä!

  Lisään linkkisi postaukseen, jonka taidan julkaista ihan kohta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: