Miessfääreissä

 

Miessfääri on Petteri Paksuniemen tänä vuonna ilmestynyt novellikokoelma (Joko-Joko, Helsinki, 2017). Kirja on pieni, 128 sivua, mahtuu hyvin laukkuun, voisi luulla lukevansa sen nopeasti.
Vaan ei.

Kokoelmassa on neljä novellia, Miessfääri, Maan ja taivaan välissä, Tamminiemen tiedonantaja, Välähdyksiä. Olen aikaisemmin kirjoittanut pitäväni Paksuniemen novellistiikasta, josta on riisuttu pois (omasta mielestäni) kaikki turha. Ei ylenpalttista maalailua, kirjailija luottaa lukijaansa, tarinat kulkevat eteenpäin omalla painollaan, ei mitään pakotettua. Kielen helppolukuisuudesta huolimatta ja verrattuna muihin Paksuniemen kirjoihin, joita olen lukenut, niin Miessfääri ei ollut kevyttä luettavaa. Kirja ei ole vakava, ei tosikkomainen, ei todellakaan. Asiaa ja sisältöä oli vaan niin runsaasti, että jokaisen novellin jälkeen oli pidettävä kunnon lukutauko.

Niminovelli Miessfääri on tragikoominen kertomus cis-heteromiehestä, joka yrittää tulla toimeen halujensa kanssa. Päähenkilön hanke kuolettaa lihan vaatimukset vie tällaisen aseksuaalisen naisoletettu-lukijan mielenkiintoiseen maailmaan. Kunnioitan Paksuniemen kykyä ja uskallusta nauraa henkilöilleen. Liian usein törmää fiktiivisiin, saatikka sitten autofiktiivisiin henkilöihin, jotka tosikkomaisuudessaan eivät vetoa. Kovat kundit eivät ehkä tanssi, mutta osaavat nauraa myös itselleen, eivät vain vittuilla muille.
Tämä novelli oli riemastuttava, surullinen. Ehkä joku näkee tässä myös kannanottoa ja hätähuutoa valkoisten, keski-ikäisten heteromiesten puolesta.

Maan ja taivaan välissä on tarinointia parhaimmillaan. Tapahtumapaikkana minulle eksoottinen jänkhä, murre sen mukaista. Tosia ihmisiä, iskevää sanailua, tarkkanäköistä ihmisen ymmärtämistä.

Tamminiemen tiedonantajaa lukiessani nauroin ääneen. Novellin päähenkilö johdattaa kaksi pariskuntaa läpi Tamminiemen. Koska itse olen muinoin toiminut matkaoppaana, kaikki sympatiani ovat oppaan puolella. Kaikkitietävät ja vääriin asioihin huomionsa kiinnittävät opastettavat eivät ole opastettua kierrostaan ansainneet. Tämän novellin jälkeen vuosi 1974 sai aivan uuden merkityksen. Sen enempää en paljasta, lukekaa itse.

Kokoelman viimeinen osa Välähdyksiä pohjautuu Paksuniemen ex-vaimon taidemaalari Veera Blomstedtin (1975-2014) kirjoituksiin. Blomstedt sairasti skitsofreniaa ja hän tappoi itsensä vuonna 2014. Kirjoitukset menivät ihon alle, julma ja säälimätön sairaus näyttää armottomat kasvonsa näissä teksteissä.

***

Kirjaa voi tilata suoraan kirjailijalta petteripaksuniemi@gmail.com hintaan 13 € (sisältää postituskulut). Kirjaa saa myös verkkokirjakaupoista ja hyvin varustetuista kirjastoista.

Petteri Paksuniemi Miessfääri
Joko-Joko, Helsinki 2017
kansi Laura Honkasalo

Mainokset

10 Responses to Miessfääreissä

 1. Elegia says:

  Tämä vaikuttaa kiinnostavalta, sopisi luettavaksi novellihaastetta varten (joka on alkanut minulla melko vaisusti).

 2. maahinen says:

  Hienosti esittelit kirjaa. Kiinnostavan tulkintasi perusteella, kirja on varmasti mielenkiintoinen ja lukemisen arvoinen.

 3. aimarii says:

  Kirja sai sinulta todella hyvän esittelyn. Jopa niin todellisen, että arvaan sen olevan minun lukumakuni ulkopuolella. Minä olen niin blassua, tasapaksua lukijasakkia, vaikken sinisilmäinen olekaan. (olen viheriäsilmäinen)

 4. sirpa321 says:

  Kiinnostus heräsi. Ensin kokeillaan kirjastoa. En muuten viimeksi löytänyt kirjastossa käydessäni sun Valkoista taloa. Joku roisto oli sen lainannut 🙂

 5. Päivitysilmoitus: Novellikokoelma Miessfääri nyt edullisesti | SusuPetal

 6. Päivitysilmoitus: Edullisesti novelleja suoraan kirjailijalta | SusuPetal

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: