Mennyt aika palaa

 

Viime viikot olen elänyt vahvasti menneessä. Operaattorini halusi palkita uskollisen kanta-asiakkuuteni, valitsin kolmen kuukauden ilmaisen HBO Nordicin katseltavaksi. Olen maratoonannut vanhoja sarjoja, viimeksi sain katsottua Mad Menin kaikki tuotantokaudet. Sarjan jaksot tuovat mieleen muistokatkelmia lapsuudesta: käsi kädessä isän kanssa kävelyllä kaupungilla. Vastaan tulee tuttuja, isä nostaa hattuaan, tervehtii. Äidillä on hihaton neule, saman värinen villatakki heitetty olkapäille, yhdellä napilla kiinni, helmet kaulalla. Vierailemme enon luona, enon vaimo laittaa tuhkakupin pöytään, sillä vanhempani tupakoivat, eno vaimoineen ei. Veljen yksivuotispäivänä televisio on auki, Kennedy on juuri ammuttu Dallasissa. En ymmärrä asiasta mitään, olen liian pieni, aikuiset itkevät, vaikka pöydässä on kakkua. Armstrong laskeutuu portaita pitkin kuun pinnalle. Äidillä ja minulla on samanlaiset minihameet, punaisia kukkia mustalla pohjalla.

Jaksojen välissä luen Reijo Valtan toimittamaa kirjaa Kultakauden taiteilija (Kustantamo Helmivyö, 2017). Kokoelmassa on novelleja ja kirjoituksia taiteesta ja taitelijoista 1900-luvun taitteesta. Nautin lukemastani, erityisesti pidän Eino Leinon ja Juhani Ahon teksteistä. Vanhahtava kieli on herkullista, suussa sulavaa, oivaltavaa. Reijo Valta kiteyttää taidekentän entisen ja nykyisen, ikuisen tilan saatesanoissaan: ”…resurssien puute, köyhyys ja nälkä ruokkivat yrittäjähenkistä luovuutta. Näinhän elettiin ja toimittiin Suomen taiteen kultakaudella 1800- ja 1900-lukujen taitteessa.”
Jotkut asiat eivät muutu koskaan.

Muistot muuttuvat, olen huomannut. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän ikävät muistot liukenevat näkymättömiin hyvien muistojen vahvistuessa. Se on oikeastaan aika armollista, luonteen särmät pehmenevät samaan aikaan, olotilasta tulee lempeämpi, kärsivällisempikin ehkä.

Katson sarjoja, virkkaan uutta päiväpeitettä. Hetkien ajan mennyt on voimakkaasti läsnä, minulla on kaikki se aika, kaikki nämä muistot. Silti, kaipuu saada uusia muistoja kasvaa minussa. Olen pysynyt liian kauan paikallani, perunut matkoja, jäänyt tähän. Olen kyllästynyt kehooni, jolla ei ole vastustuskykyä, joka nappaa ilmasta kaikki virukset, kun jätän tämän pysähtyneen tilani ja menen ulos. Palaan siis television äärelle, yritän muistaa olla kärsivällinen, hion edelleen sileämmäksi tätä luonnettani.
Olen kohta silkkiäkin siloisempi.

 

18 Responses to Mennyt aika palaa

 1. Jotkut tilanteet, ohjelmat jne tuovat muistoja lähelle, mennyttä ja hetken niissä viivähtää, onneksi vain hetken, minulle se hetki riittää. Aika on armollinen ja hyvät muistot saavatkin valtaa mielen siten saa voimaa olla tässä ja nyt. Hyvä kirjoitus jälleen sinulta! Toivottavasti saisit sen vastustuskykysi paremmaksi! Aurinkoiset terkut meiltä 🙂

  • susupetal says:

   Yleensä en niin pysyttele mennessä, Esther, mutta nyt, kun ei ole jaksanut tehdä oikeastaan mitään, huomaan vajoavani ajatuksiini. Nauti auringosta!

 2. Cara says:

  Kauniisti muistelit, Susu. Minäkin muistan tuon ajan kun tuhkakuppi piti hakea jollekin vieraalle.
  Kun ikää tulee, muistaa paremmin hyviä hetkiä. Minulla tosin myös ne ikävät hetket, varsinkin koulumaailmasta, ovat tulleet pintaan. Ei tarvitsisi. Mutta osaa myös olla armollisempi itselleen, eletty elämä on muistoja täynnä.

  Harmillista, että virukset löytävät sinut. Minä olen myös huomannut sen, että jos käyn jossain lapsiperheessä, saan aina jonkun räkätaudin.

  • susupetal says:

   Luulen, että kävin terapiani aikana niin pohjamutia myöten ne ikävät ja traumatisoivat muistot, että sain vihdoin päästettyä niistä irti, Cara. Niin ainakin toivon.
   Jep, virukset…jälleen menossa lääkärille tänään 😦

 3. Maarit says:

  Kauniisti kerrottu muistelu. Minä en muista noin yksityiskohtasesti oikein mitään tilannetta.

  • susupetal says:

   Minäkään en ole muistanut ennen, Maarit, nyt luulen muistavani, mutta koskaanhan ei voi olla ihan varma, muistaako itse vai muistaako sen, joka on kerrottu.

 4. Jael says:

  Kaunista tekstiä, mukavaa että Mad Menin jaksot tuovat mieluisia muistoja menneisyydestä, Minulla on koneella loppuosa viimeisen kauden jaksoista,jostain syystä en ole katsonut niitä, No joku viikonloppu pidän sitten Mad Men maratonin;D
  Pikaista paranemista, toivottavasti viirus menee pian ohi., Täälläkin yöt hieman viilenivät ja heti taisi minullekin tulla jotain,aamulla kurkkukipua, aivastelua, väsymistä.

  • susupetal says:

   Minulta jäi aikanaan myös katsomatta sarjan pari viimeist kautta, Jael, en muista miksi, mutta nyt se puute on korjattu.
   Äh, toivottavasti pääset taudistasi, paranemisia!

 5. sirokko says:

  Olipa kauniisti kirjoitettu. Muistot liukenevat menneisyyden mereen, vanhemmiten uusia tulee tilalle hitaammin. Joskus käy niinkin hassusti, että jotkut unet muuttuvat todellisiksi muistoiksi. Minulle on käynyt niin pari kertaa, vähän pelottavaa…
  Meidän talossakin liikkuu nyt lapsia niin, että varmasti kaikki virukset tulee kiertoon. Johan niiltä olenkin säästynyt pitkään. Sinulle on tainnut joku virus tehdä ikipesänsä, toivottavasti saat sen häädettyä.

  • susupetal says:

   Sama juttu, Sirokko! Kun aikanaan muutin pois kotoa, etsin hengenpelastusmitaliani. Olin saanut sen pelastaessani lapsen, joka oli hukkua. Oli ihan järjettömän vaikeaa uskoa vanhempiani, että mitään sellaista ei ollut tapahtunut, olin vain nähnyt siitä unta vuosia aikaisemmin.
   Oli aika hönö olo…
   Jep, nämä virukset ja bakteerit pitävät otteessaan, tämä kierrehän alkoi jo elokuussa, kun piti peruuttaa eka tapaamisemme!

 6. maahinen says:

  Tätä oli kiva lukea. Moni asia kuullosti niin tutulta. Vanhat sarjat ja elokuvat tuovat muistoja, niin kuin kuvatkin. Tulevat välähdyksinä mieleen.
  Sunnuntaipäivän kävelyt, vierailut, juhlat ja moni muukin mennyt asia.
  Ehkä sitten, kun ei jaksa muuta on edes ne muistot, mitä mieleen palautella 🙂

  Syksy on kosteine ja kylmine ilmoineen rankkaa aikaa terveydellekin. Virustaudit ym tulevat syksyn myötä, vaan pakoonkaan ei pääse. Harmi, että olet kierteessä niiden kanssa. Itsekin olin aikoinaan aina sairas, nyt hiukan vähemmän 😉 Flunssat vähemmällä, mutta tilalla muuta sairastelua. Noh, on vain mentävä päivä kerrallaan.
  Toivottavasti saat viruksen häädettyä ja onnistut väistelemään uusia.

 7. aimarii says:

  Sinulla on niin kauniita muistoja. Eivät ne haalistu, ne on tallentuneet sinun sydämeesi. Olen sitä mielt, että ihminen ilman muistoja on niin alaston ja tyhjä.
  Olen samaa mieltä, että ikävät, surulliset muistot pystyvät ajan myötä pehmittämään kipeimmät särmänsä, ehkä hyvä niin.
  Syksyn flunssakierteet on ikävä riesa, itse en juuri saa tautipöpöjä, kun en kulje missään ihmisten ilmoilla. Ei pöpöt erämaassa viihdy, ovat vissiin seurallisia!

  • susupetal says:

   Pitäisiköhän minun muuttaa sinne erämaaha, Aimarii! Alkaa kohta houkutella se ajatus. Toisaalta, olen niin erakkona ollut, vain kaupassa käynyt ja kaipa siellä tuntureillakin pitää tuo ruokapuoli pitää kunnossa.

 8. Birgitta says:

  Kirjoitat niin kauniisti. Näen elävästi äitisi yhdellä napilla kiinnitelyn villatakin kanssa -helmet kaulalla, vaikka paikalla en ollutkaan. Mutta omat muistot yhdistyvät muiden kuviin ja ajatuskulkuihin…

  Aika todellakin muuttaa muistot pehmeämmiksi ja suodattaa osan (ehkä hyvyyttään). Kävin viikonloppuna vanhempieni luona ja katselimme isänäidin valokuva-albumeja -olivat kulkeutuneet lapselta toiselle. Oli jännää mitä kaikkea vanhaa ja todella vanhaa me kaikki muistelimme. Yksi muisti yhden asian, josta joku toinen muisti taas jotain muuta 🙂

  Toivottavasti olo helpottuu nopeasti. Se on ikävä tilanne, kun keho nappaa kaikki pöpöt. Halaus ❤

 9. BLOGitse says:

  Ihana muistelu. Onneksi on valokuvia ja suurin osa kalentereista tallella – muuten en muistaisi missä olin, mitä tein milloinkin…Huomaan kuinka musiikki tai tuoksut tuo mieleen jotain muistoja…
  Viruksetonta viikon jatkoa! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: