Artemis Kelosaari: Omenatarha eli kertomus huonoista miehistä

 

 

Heräävä seksuaalisuus. Uteliaisuus. Löytäminen. Toiselle vuosikymmenelle ehdittyäni vanhempien kirjahyllystä löytyi muuta luettavaa kuin siihenastiset Viisikot, Tarzanit ja Pepit. Lady Chatterleyn rakastaja, John Clelandin Fanny Hill, Ivar Lo-Johanssonin Onni, Norman Mailerin Hirvipuisto. Lolita oli mielestäni pitkäveteinen.
Myöhemmin hankin omaan kirjahyllyyni Herra Jackin ihmeellisen huoneen, Hirveän Hospadorin ja muita eroottisen kirjallisuuden helmiä. Artemis Kelosaaren Omenatarha sopii mainiosti uudeksi helmeksi kokoelmaan.

Artemis Kelosaaren (1989) Omenatarha eli kertomus huonoista miehistä (2017) on turkulaisen kustantamo Helmivyön eroottisen kirjallisuuden sarjan ensimmäinen teos. Romaanin tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alun Lontooseen. Hyvä ratkaisu. Kirjasta olisi todennäköisesti tullut tunnelmaltaan paljon ahdistavampi, mikäli kyse olisi ollut nykyaikaan sijoittuvasta tarinasta. Sumuinen Lontoo viime vuosituhannelta etäännyttää paremmin tarinan kohti fiktiota.
Apple Cinnamon on mieskurtisaanien kruunattu kuningas. Strawberry on nuori poika, jota aletaan kouluttaa yhtä taianomaiseksi poikarakastajaksi. Pyhän Johannes Evankelistan kammottavassa poikakodissa elävät viheliäistä elämäänsä Will ja Dick. Näiden neljän tiet kohtaavat huikeissa juonenkäänteissä.

Omenatarha on äärettömän taitavasti, mukaansatempaavasti ja viihdyttävästi kirjoitettu. Vaikka teema, avoimen homoeroottinen tarina, ei kiinnostaisikaan, tämä kirja kiinnostaa. Vaikka genre, kauhu- ja fantasia-aineksia, ei viehättäisi, tämä kirja viehättää. Omenatarha henkii menneen maailman dekadenssia, se kuiskii Oscar Wilden, Apollinairen ja muiden aikalaisten henkeä ymmärtäen tarinan henkilöitä makaabereista elämänkäänteistä huolimatta. Kelosaari koukuttaa lukijansa täydellisesti. Salaisuudet paljastuvat vasta lopussa.
Vahva, vahva suositus ennakkoluulottomalle lukijalle.

Pehmeäkantinen 260 s.
ISBN 978-952-7211-11-3
Kansi: J.T. Lindroos Aubrey Beardsleyn pohjalta.

***

Kannattaa myös tutustua kustantamo Helmivyön muihin teoksiin. Joukossa on harvinaisempia herkkuja ja mielenkiintoisia uutuuspainoksia, esimerkiksi Volter Kilpeä, Arthur Conan Doylea, unohdettuja suomalaisia kirjailija ja paljon muuta.

Mainokset

2 Responses to Artemis Kelosaari: Omenatarha eli kertomus huonoista miehistä

  1. Sus' says:

    No voihan Neiti O. Hmmm, sumuinen, homoinen lontoofantasia, kyyyyyllä vähän alkoi kiinnostaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: