Marraskuun selätys 21-25

#21
Lainakoiran aika mennä kotiinsa. Olemme molemmat rutinoituneita junalla matkustajia. Rautatieläisinä lapsuudenkodin perheelläni oli ilmaiset junamatkat. Meillä ei ollut autoa, joten harvat lomareissut tehtiin junalla. Samalla kulkuneuvolla olen jatkanut aikuisikäni. Työmatkat lähijunilla, junalla kaupunkiin ja toiseen, junalla vuosien ajan hoitamaan isää. Koetin joskus laskea, kuinka paljon kilometrejä on mennyt kiskoilla. Päädyin yli sataantuhanteen kilometriin.
Rautatieläisen tyttärenä matkojani suojelee kiskojen pyhimys. Pahimmillaan juna on ollut myöhässä kymmenen minuuttia.

#22
Asuin lapsuuden ja nuoruuteni ratapihan vieressä. Kuului tapaan loikkia kiskojen yli, kun piti oikaista matkaa. Mikäli tavaravaunuja oli kiskoilla, kömmittiin vaunujen alta. Liikkuvien junien vieressä odotettiin kiskojen vapautumista.
Silti tasoristeykset kammottavat minua. Lainakoiran kodin lähellä on valvottu tasoristeys, joka on surullisen kuuluisa itsemurhapaikkana. Tasoristeyksessä on puomit ja hälytysvalot ja varoitusääni ja tiedän, mihin aikaan junat ohittavat paikan, mutta silti meni vuosi ennen kuin uskalsin ylittää kiskot.
Fobioissa ei ole mitään kovinkaan järjellistä.
Tänä aamuna askelsin jo reippaasti Lainakoiran kanssa kiskoja kohti. Yöpakkanen yllätti ja putosin suoraan polvilleni jalan livettyä altani. Pahin painajainen. Keskellä risteystä, junia voi tulla molemmista suunnista ja minä kontillani.
Auto pysähtyi kohdallani ja kuski huikkasi avoimesta ikkunasta tarvitsenko apua. Ei edes nolottanut perinteiseen tapaan, kun mätkähtää maahan. Olin liian kauhuissani.
Pääsin ylös ilman apua, Lainakoiran hihna edelleen tiukasti kädessäni.
Viiden minuutin kuluttua tuli ensimmäinen juna. Siitä viisi minuuttia ja toinen. Seisoimme tasoristeyksen vieressä, sillä olin päättänyt ottaa kuvan paikasta, johon lankesin.
Pelosta huolimatta.

#23
Kahdella Fölin bussilla katsomaan Tepaa vanhainkotiin. Hän purskahtaa ilosta itkuun nähdessään minut. Halaamme, silitän poskea, lämmitän viileitä käsiä.
Ennen junan lähtemistä takaisin kotiin, kuvaan kaupungin runnotun torin. Keskustassa on hiljaista. Paikallisbussien kauppatorin pysäkit on siirretty sivukaduille. Ihmisillä ei ole asiaa keskustaan, sillä toria ei enää ole. On vain epämääräisiä kulkureittejä huputettujen talojen välissä, liian ahtaita väyliä kulkea rollaattoreiden, pyörätuolien ja lastenvaunujen kanssa.
Muuttuva kaupunki. Se ei tunnu tällä hetkellä omalta lapsuudenkaupungilta.

#24
Ilman Lainakoiraa ei ole syytä mennä ulos. Teen koneella Teemataiteen marraskuun haastevastauksia, televisio näyttää Rukan kisoja. Jossain vaiheessa muistan, että ihmisen on syötävä jaksaakseen.
Väsyttää.

#25
Televisio auki koko päivän, Rukalla hiihdetään, hypätään mäkeä, kannustetaan kilpailijoita.
Selaan koneelta tiedostoja löytääkseni Riitan luotsaamaan runosunnuntaihin päivääni sopivia rivejä.

 

26 Responses to Marraskuun selätys 21-25

 1. Saassa says:

  Kiintoisaa luettavaa. Tepaa olet käynyt myös ilahduttamassa, ihanaa❤️
  Nyt saa varoa liukasta, meillä luntakin jo eilisestä.
  Lapsuudesta muistot monasti kuvien, kerrottujen tapahtumien ja hämärien muistojen varassa.
  Nyt jo pätkiä häviää hämärään iän vuoksi. Muistot ei niin kirkkaita kuin ennen.

 2. riitta k says:

  Kirjoituksestasi ja runostasi tuli mieleen minullekin lapsuusmuistoja, tasoristeyksestä nimenomaan. Veljeni uskonnonopettaja, jota apotiksi kutsuttiin kohtasi kohtalonsa kirkkaalla säällä ja aukealla Vuoksen rannalla. Se oli lapsena järkyttävä tapaus, sillä oli sunnuntaiaamu ja apotti oli menossa pitämään jumalanpalvelusta.

  Minä olen viihtynyt tämän päivän hiljaisuudessa, katsellut vain ikkunasta mustarastaita pähkinäpensaassa. Ne ajavat kissan hulluuden partaalle 🙂 Kiitos runosta ja muisteloista. Mukavaa sunnuntain jatkoa.

 3. Maarit says:

  Olet sinä vaan kolkutellu kiskoilla. Onneks ei käynyt pahempaa lankeemuksessasi!
  Taisin olla jo 15v., kun minut tyrkättiin Hesassa junaan ja Joensuusta piti osailla linkkarilla kotia.

 4. cara says:

  Todellakin kiskojen pyhimys on ollut matkassa mukana sinulla. Muistan hyvin kun Tre-Hki väliä kuljin työn takia parikin kertaa viikossa ja joka talvi lumipyry ainakin kerran sekoitti liikenteen. Pahin oli parin tunnin odotus Hesan asemalla, odottaessa jotain pohjoiseen päin lähtevää junaa.

  • susupetal says:

   Kannattaa syntyä rautatieläisperheeseen, Cara 🙂
   Joo, eipä todellakaan ollut ihmeempiä myöhästymisiä. Näköjään VR niitä harrastaa, ainakin ihmiset kertovat niin, mutta omalle kohdalle ei ole osunut. Tai sitten en ole huomannut, kun olen nukkunut 😀

 5. Ihana lukea näitä tekstejäsi,sinun elämääsi päivittäin. Lainakoira on kyllä suuri ilonaihe sinulle, no se tulee taas kohta hoitoon, eiks vaan? Mekin liikutaan paljon junalla jos se vaan mahdollista ettei siihen uppoo koko päivä vaihtoja odotellessa tms ja varsinkin täällä on kivoja tarjouksia junayhtiön omlta hotelleilta saa aina päiväliputkin metroon jne kaupanpäälle tms. Olemme näet alkaneet ”kotimaan” matkailua harrastamaan 🙂 Mukavaa selätys aikaa sulle 🙂

  • susupetal says:

   Kyllä Lainakoira taas ilmestyy tänne joku päivä, Esther ❤
   Kotimaan matkailu on mielenkiintoista. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen myös alkanut harrastaa kotimaahan tutustumista. Ei ole enää sellaista kaukokaipuuta kuin nuorempana.

 6. Millin says:

  Mukavasti marraskuu kuluu, touhua riittää sinulla. Minä en ole paljoa junalla kulkenut, edellisvuonna kerran ja edellisestä kerrasta olikin kulunut jo vuosi…kymmeniä. Mukavaa matkantekoa nykyään. Lapsena laskettiin junanvaunuja kun tädin luona olimme, rata oli aivan vieressä.

 7. Jael says:

  Ihana lainakoira, ja huh, olipa lähellä tuo kompastumisesi, onneksi kaikki hyvin.
  Toivottavasti lainakoira tulee uudestaan pitkälle visiitille, jotta on syytä lähteä lenkille, Junalla matkustin viime viikolla Jerusalemiin; uusi pikajuna vie sinne todella nopeasti, ja vieläpä ilmaiseksi vuoden loppuun, koska oli pahasti myöhässä. Mukavaa marraskuun loppua SusuPetal.

  • susupetal says:

   Vasta jäkikäteen tajusin olla tyytyväinen, etten kolhinut itseäni kaatumisessa, Jael, pari mustelmaa tuli vaan.
   Ilmaiset junamatkat kannustavat liikkumaan, sinäkin pääset käymään kätevästi Jerusalemissa.

 8. Der Seidenspinner says:

  Mielenkiintoista luettavaa. En tiennytkään että Turku on nyt noin mullin mallin. Käyn niin harvoin. Lapsuusmuistot ovat ihania. Hellyyttävää lukea että olet asunut rautatien vieressä. Kuka missäkin. Minä olen asunut lapsuuteni peltojen keskellä. Avarassa, aurinkoisessa tuulessa. Lainakoirat ovat parhaita. Ne antavat paljon ja ottavat niin vähän. Minäkin ottaisin lainakoiran jos voisin. Se auttaisi tähän oman koiran kaipuuseen.

  • susupetal says:

   Lainakoira on hyvää lääkettä oman koiran kaipuuseen, Der Seidenspinner.
   Jep, ratapihan vieressä, keskellä kaupunkia olen kasvanut ja aina asunut kaupungissa. Peltomaisemat ovat minusta hyvin eksoottisia!

 9. aimarii says:

  Lainakoiran katse on ihmettelevä. Nyt hällä on sinua ikävä ja sinä kaipaat häntä. Mutta nyt lainakoira voi tulla uudestaan, sillä ei voi palata, ellei ole lähtenyt!
  Junassa olen myös taittanut matkaa, ehkä eniten yöjunassa väliä Turku – Oulu ja kuunnellut kiskojen kolketta.
  Et kai loukannut itseäsi tasoristeyksessä kompuroidessasi. Kai joku tarkoitus silläkin, kun pelkäät noita risteyksiä, niin juuri siinä kohtaa kaadut. Mutta sinä voitit pelkosi!

  • susupetal says:

   Jep, pelko tuli voitettua, mutta epäluulo jäi, Aimarii 🙂
   Junassa en ole nukkunut sitten lapsuuden, ei ole ollut niin pitkiä matkoja kiskoilla. Ehkä jsokus pääsen kolkuttelemaan silläkin tavalla, vaikka pohjoiseen…

 10. BLOGitse says:

  Huhhuh, onneksi ei käynyt pahemmin! Nuo tasoristeykset on hankalia, jopa vaarallisia paikkoja.
  Serkkuni asui junaradadan lähellä. Jos oli sopiva tuuli ihana ratapölkkyjen tuoksu tulvi nenään.
  Mieheen iskee välillä koirakuume mutta menee järkiajattelulla pian ohi. Kun mies joskus jää eläkkeelle saa ottaa koiran – hän pissattaa, minä vaan rapsutan 🙂
  Marraskuu on ollut yllättävän kivuton. Eipä aikaakaan kun päivät pitenee….jeeeee!

  • susupetal says:

   Joo, BLOGitse, ihan kiva, ettei saanut kipsiä kinttuun tms!
   Koirakuume on kyllä paha juttu, mutta järki on myös kyllä poikaa. Ehkä sitten, kun mies jää teillä eläkkeelle….

 11. Birgitta says:

  Lainakoirasi on kyllä niin suloinen. Mullekin sopisi tuollainen silloin tällöin tuleva lemmikki oikein hyvin. Musta tasoristeykset ovat aina olleet pelottavia paikkoja. En ole koskaan ymmärtänyt, miksei niitä ole lopetettu, laitettu ylikulkusiltaa tai alikulkua. Se rahamäärä säästäisi varmasti monta henkeä. Onneksi sulle ei tainnut käydä huonosti kaatuessasi.

  Viime vuosina olen katsellut kuinka monet kaupungit on kaivaneet torin auki ja tekevät sen alle parkkipaikkoja. Paikan elämä menee siinä samalla pitkäksi aikaa sekaisin, kun vanhaa toria ja seurustelupaikkaa ei ole käytettävissä. Toivottavasti tilanne palaa normaaliksi pian.

  Huomenna mennään viimeistä päivää 🙂

  • susupetal says:

   Tuossa tasoristeyksessä on aika vilkkaasti liikennöity tie, olisi kai aika vaikeaa saada siihen mahtumaan siltaa tms. Monta tasoristeystä lienee parannettu vuosien varrella noiden järkyttävien onnettomuuksien takia, mjtta rahasta se kait on kiinni. Risteysten määrä on suuri.

   Turussa keskustan pienten liikkeiden omistajat ovat valitelleet ostajien katoamista. Ja monet näistä omistajista olivat innokkaasti ajamassa toriparkkia. Juuri näin uutisen, että joulukuun viitenä lauantaina aikuiset pääsevät lasten kertalipun hinnalla busseissa. Näin yritetään elävöittää keskustaa.

   Jep, Birgittä, tänään mennään kuin viimeistä päivää 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: