Eläville ja kuolleille

Facebookissahan on sellainen ominaisuus, että halutessasi voit kertoa syntymäpäiväsi julkisesti, jolloin kaverisi saavat hälytyksen kyseisen päivän koittaessa. Rumpujen päristessä seinäsi täyttyy onnitteluista. Kaverit, jotka eivät muuten koskaan ilmoita olemassaolostaan, ilmestyvät paikalle jättämään onnittelunsa.

Sama ilmiö tapahtuu, vaikka olisit kuollut, jos vaan profiilisi on edelleen Facebookissa. Vuodesta toiseen on kavereita, jotka eivät ole kuulleet kuolemastasi tai jotka eivät muista, että olet kuollut, eivätkä ole pahemmin seuranneet päivityksiäsi, joita ei ole enää pitkään aikaan ilmestynyt.
Näiden kuolleiden seinällä on syntymäpäivänä tietenkin myös sellaisia, jotka muistavat ja ajattelevat kuollutta, haluavat lähettää terveisiä sinne jonnekin.

Ikuinen elämä, jonka seuraaminen on kiusallista ja groteskia.

Vai olenko vain kateellinen noista onnitteluista, joita kuolleet(kin) saavat? Muistan lapsellisen jännityksen, jolla odotin viimevuotista syntymäpäivääni, sellaista, joka on vain kerran kymmenessä vuodessa. Saisinko lahjoja? Kortteja? Kaikkea sellaista, josta tietäisin, että minut muistetaan, vaikka syntymäpäivääni ei ole Facebookissa.

Itse en liity syntymäpäiväsankarien onnittelijoihin Facebookin seinillä. Jos kaveri on hyvä tuttu, laitan meiliä, ihan sellaisen vanhanaikaisen.
Kuolleille hyville tutuille en lähetä mitään muuta kuin kaipaavan ajatuksen, jonka jätän vain itseni tietoon.

 

27 Responses to Eläville ja kuolleille

 1. Cara says:

  Ei mitenkään mahdu minun maailmaani moinen. Joku vielä on niin *piip*, että laittaa oikean syntymäpäivänsä. On olemassa matemaattinen kaava, sillä saa syntymäpäivästä laskettua henkilötunnuksen. Jotta, huh.huh. Sitten nuo kuolleet, toivon, että joku poistaa blogini kun kuolen. Taidan pyytää sinua, käykö?

 2. Sus' says:

  Kannattaa tehdä elektroninen testamentti eli kirjoittaa salasanat ja osoitteet ja antaa se jonkun haltuun tyyliin avaa kuoltuani ja tämä hlö siten poistaa tilit/ilmoittaa irjoittajan mana majoille siirtymisestä.

  Hyvää synttäriä tälle vuodelle oi susu petal, taiteilija jumalan armosta!!! (hih)

 3. emmä says:

  On todella surullista jos huomaa kuolleen syntymäpäiväilmoituksen.

  Poistuin Facebookista vuosi sitten, mutta hohhailin aikanaan samaa. Tuntui jotenkin oudolta ne synttäriilmoitukset. (Ennakkoluuloisena olin laittanut itselleni väärän syntymäpäivän ja -vuoden näkymättömiin).

  • susupetal says:

   Tämä ajatus aktivoitui jälleen, koska yksi synttäri on lähestymässä, henkilön kuolemasta on jo neljä vuotta, emmä.
   Minullakin on väärä syntymäaika näkymättömissä 😀

 4. Maarit says:

  Taas totean, onneks en oo veispuukissa päin käynykkään!

 5. Jael says:

  Kun huomaan Facen ilmoittavan jonkun synttäristä niin yleensä onnittelen ,ja samalla aina päätän että omalta kohdaltani peruutan tuon että pystyy näkemään milloin on synttärit. Siellä Facessa ne pois nukkuneetkin vielä ovat, mutta ainakin omista FB-kavereistani tiedän kuka on täällä ja kuka pilven takana.

  • susupetal says:

   Kun tietää omat ystävänsä ja heidän tilanteensa, niin facebookissa asiat on niin kuin arjessakin, Jael. Näyttää vaan siltä, että kaikki eivät tiedä.

   • Elegia says:

    Juu, minäkin tiedän Jaelin tapaan kaverini eli en ole koskaan huolinut ystäväkseni mitään random-tyyppejä. Jokaisen heistä kuolema koskettaisi minua todella, joten vaikea olisi olla huomaamatta jos (ja valitettavasti myös kun, sillä näin on käynyt mutta tiesin kuolemasta kyllä ihan ilman Facebookiakin) joku kuolee.

 6. Der Seidenspinner says:

  Kyllä, tuo on minustakin jotenkin raadollista. Se on jopa niin raadollista, että kerran päätin että poistan kaikki KUOLLEET facebookystävistäni. Enkä ole päivääkään katunut.

  • susupetal says:

   Ihan viisas päätös, Der Seidenspinner.
   Jotkuhan jättävät kuolleen fb-sivun muistosivuksi, eikä siinä mitään. Saisi vaan ne onnittelut jäädä tulematta.

 7. timokytta says:

  Hyviä pohdintoja. Itse tulee kyllä käyttäydyttyä just noin – eli aina FB-päivänsankareille onnittelut. Ed kommentissa mainittuun henkilötunnuksen laskemiseen vaadittaisiin vielä se tieto monesko syntynyt oli kyseistä sukupuolta, joten ei se ihan suoraan tuosta synny.

  Netissä on muuten se hyödyllinen kanta.fi paikka, jossa on reseptien ja lääkärilausuntojen yms lisäksi paikka laittaa oma viimeinen tahtonsa. Itselläni on siellä hautaustoive (elinluovutuksen jälkeen loput tuhkaksi ja puuntaimen kanssa maahan ^^ ) ja musaehdotus hautajaisiin yms.

  • susupetal says:

   Joo, Timo, olen täytellyt tuota kanta.fi:tä minäkin, en hautajaistoiveita vaan nuo elinluovutukset ja hoitotahdot.

   Voihan ja saahan sitä onnitella fb-kavereita, jokainen tavallaan. Itse en vaan sitä tee, jos en muutenkaan juuri ole yhteydessä ko. ihmiseen.

 8. Harvoin toivottelen onnea kelleen, poikkeuksia tosin on. Facessa on joku systeemi että omaiset saavat poistettua kuolleiden sivut. On ikävää jos ne siellä ovat. Koska sun synttärit on…tänäänkö?? Oli koska vaan niin ikä on numeroita ja jne :)Ja juhlia saa koska huvittaa, eiks niin!

  • susupetal says:

   Jep, juhlia kannattaa tässä iässä joka päivä, Esther!

   Jotkuhan haluavat jättää kuolleen sivun muistosivuksi sinne faceen. Ihan ok, mutta karmii kyllä ne synttärionnittelut!

 9. Elegia says:

  Minulla on syntymäpäivä näkyvissä kavereilleni (ei muille) ja arvostan jokaista onnittelua merkkipäivänäni. Elän niin erakkomaista elämää, että mieltä lämmittää jokainen joka edes sen pari sekuntia muistaa minut vaikka sitten kerran vuodessa. Tietysti arvostan myös, jos viitsii tarkistaa onko onniteltava henkilö enää elävien kirjoissa ennen kuin onnittelee, vaikka eipä sillä oman kuoleman jälkeen ole niin hirveästi väliä. Sen sijaan on kyllä tosiaan melko kiusallista lukea onnentoivotuksia menehtyneen seinältä.

  Onneksi voi valita ja peittää päivänsä, jos ei onnittelut kiinnosta. Itse olen tosi huono muistamaan kenenekään synttäreitä – edes kummilasteni synttäreitä en muista eivätkä ole Naamalassa, joten en ikinä onnittele 😀 Vanhanaikaiset kirjeetkin on jees – ihanaa kun voi valita itselle sopivan tavan! ❤

  • susupetal says:

   Olen sitten erilainen kuin sinä, Elegia, en niin arvosta sellaista, että muistetaan kerran vuodessa parin sekunnin ajan. Arvostan niitä, jotka muistavat synttärini ilman facen muistutusta, mutta ne ihmiset huomioivat kyllä muutenkin pitkin vuotta.

   Jokainen tavallaan, mutta kyllä kummilapsia pitää muistaa, eikö se kummius ole sitä 😀 Itselläni ei ole kummilapsia, joten en tiedä.

   • Elegia says:

    Luulen, että käytämme Naamista hieman eri tavalla ja muutenkin suhtaudumme siihen erilailla. Olen tekemisissä useimpien siellä olevien kavereideni kanssa muutenkin kuin kerran vuodessa ja osa niistä joiden kanssa en ole, ilahduttavat minua parilla sekunnilla kerran vuodessa. 🙂 Minulle synttärit eivät sinänsä merkitse mitään eli en pillastu, jos ne ignorataan: omat vanhempanikaan eivät minua onnitele.

    Kummilapsia juu pitäisi muistaa, mutta kummiksi pyytäjä kyllä tiesi millaista henkilöä on kummiksi pyytämässä ja sellaisen sai (onneksi lapsilla on muitakin kummeja ja kyseessä on siskoni lapset, joten no drama) 😀

    • susupetal says:

     Joo, minulla on noita, niin kuin tuolla ylemmässä kommentissa totesin, random-kavereita ikään kuin viran puolesta, joita en sen kummemmin tunne, jotka ovat tulleet kavereiksi ikään kuin verkostoitumisen takia.

     Musitin kyllä ketka ne sinun kummilapsesi ovat, joteen tiesin, ettei ole draamaa 🙂

     Jos minulle synttärit merkitsisivät jotain, laittaisin varmaan sen päivän faceen, mutta ei. Tärkeämpää on se muu yhteydenpito pitkin vuotta.
     Ja synttärilahjat 😀

 10. aimarii says:

  Jo aikaa sitten jätin nettionnittelut sikseen ja poistin synt.päiväni facesta, vaan eipä ihan onnistunut. Aina joku muistaa ja pistää taas rumban päälle, vaikken itse halua.

 11. Sisko says:

  Näin siellä facessa on asiat. Onnitteluja tulee vaikka tietää jonkun kuolleen. Face on ikuinen elämä. Hienosti kirjoitit asiasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: