Saturday Classics 290521

 

Karaoke täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Vuonna 1971 japanilainen muusikko kehitti ensimmäisen karaokelaitteen. Muutama vuosi myöhemmin filippiiniläinen mies kehitti laitteistoa edelleen ja hankki sille patentin.

Muistan lukeneeni joskus 1980-luvulla lehdestä tästä oudosta tavasta, että esim. työporukat lähtivät työpäivän päätteeksi ravintolaan laulamaan, joskus julkisesti, joskus heillä oli vuokrattuna erillinen karaokehuone, jossa sai olla omalla porukalla. Ajattelin, että no niin, tässä on villitys, joka ei todellakaan iske Suomessa! Että suomalaiset, nuo kansakoulun laulutuntien traumatisoimat ihmiset, laulaisivat vapaaehtoisesti julkisesti.

Että sellainen oraakkeli minä olen Iloiset kasvot

Jotta pelkkä laulaminen ei olisi riittävän mukavaa, piti tästä karaokesta tietenkin järjestää myös maailmanmestaruuskilpailuja. Asialla oli Suomen Heinola, jossa pidettiin ensimmäiset karaoken MM-kisat vuonna 2003. Nämä MM-kisat jatkuvat edelleen, niitä pidetään vuosittain eri maailman kolkissa.

Entä mitä yhteistä on tämän päivän biisin esittäjä Ari Koivusella ja karaokella? Koivunen voitti aikanaan karaoken Suomen mestaruuden vuonna 2005 ja samana vuonna hän tuli kolmanneksi MM-kisoissa. Koivusen urahan jatkui Suomen Idoliin, jonka hän voitti vuonna 2007.

Arin ensimmäiseltä älppäriltä Fuel for the Fire (2007) soitan tänään kauniin Timo Tolkin sanoittaman ja säveltämään laulun Angels Are Calling.

Ja jos tekee mieli laulaa karaokea, niin alemmassa videossa voi pistää lauluksi.

Muita tämän lauantain klassikoita täällä.

 

20 Responses to Saturday Classics 290521

 1. Takkutukka says:

  Eipä Sinusata taida oraakkeliksi eikä varmasti minusta karaokelaulajaksi, mutta tämä kaunis
  Ari Koivusen esitys istui omaan tunnetilaan, meni suoraan sydämeen ja sinne myös jäi, kiitos!

 2. timokytta says:

  Koivusta ei ookkaan näkynyt pitkään aikaan missään. Hyvin laulaa! Ja kiinnostavaa tietoa karaokesta. Tytärkin mainitsi tuonne 99-luftballoons kommentteihin karaokemuiston Japanista. 😊

 3. Jael says:

  Onnea karaokelle:) Kerran olen laulanut karaokea, laivalla Helsingistä Tukholmaan, muutaman viinilasillisen jälkeen;D

 4. Sus' says:

  Karaokea on tullut vedettyä, Kolmatta linjaa, Lasten mehuhetki, nuo kaksi yleensä. Koivusella on ihan ok ääni, en vain ymmärrä miksi pitää ravata kisoissa jos ei halua sitä voiton tuomaa mahdollisuutta breikata musalla? Missä lienee koivunen, karaokeisäntänä?
  Vaan niinhän se on mennyt näissä kisoissa, ne jotka alalle jää on yleensä kakkosia tai kolmosia, hassua.

  • susupetal says:

   Totta tuo, Sus’, kilpailujen voittaminen ei välttämättä tarjoa tietä tähtiin. Paineet taitavat voittajalla olla aika kovat ja ehkä levy-yhtiöiden tiukat formaatit vievät oman musiikin tekemisen ilon. Parempi olla voittamatta.

 5. Cara says:

  Ari Koivusen laulama Angels Are Calling oli herkkä ja sopi hyvin mielialaan.

  Minä luulin karaokea nuoremmaksi keksinnöksi. Ikinä en ole karaokea laulanut, enkä laula, Vitosen laulu-äänellä voisin laulaa vain tuhansilla euroilla (koronamaski päässä) 🙂

 6. Paspii says:

  Kovasti tykkäsin miehestä Idols aikoihin. Odotin breikkiään muttei se koskaan tullut. Pirun kova laulaja joka tapauksessa.

 7. aimarii says:

  Ari Koivuden laulamana I am still loving you jäi mieleen. Muuta en tiedäkään.

 8. Sus' says:

  Jos iskee kesällä sadepäivän mitähän tekisi -efekti niin vastaa haasteeseen: https://sushuokailee.blogspot.com/2021/06/kirjoituskuvaushaaste-sadepaivien.html

 9. Lepis says:

  Komeeta laulantaa, oli sitten karaokea tai ei 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: