Äly

Muinoin oli aika, jolloin puhelimessa ei ollut älyä. Noihin aikoihin äly oli puhelimen käyttäjässä.

Puhelimen kehittyessä äly valui käyttäjästä kännykkään. Kuulostaa uskomattomalta, mutta totta se on. Mitä viisaammiksi kännykät muuttuivat, sitä nopeammin järki pakeni ihmisestä. Järjenjuoksun hiipuessa ihminen tuli harhaiseksi. Mielipiteistä tuli totuuksia ja noita totuuksia ihminen intomielin viljeli eri digitaalisilla foorumeilla. Harhassa eläviä alkoi olla paljon, eivätkä kaikki todellakaan olleet yhteneväisiä mielipiteissään eli totuuksia olikin enemmän kuin yksi. Syntyi vihapuhe ja ihminen huomasi tämän kaltaisen viestinnän luonnistuvan kuin itsestään.

Joku muisteli entisaikaista visiota, että Internet luotiin yhdistämään ihmisiä. Se joku nauroi paskaista naurua, eikä laittanut viestinsä perään hymiötä.

***

Viikon 12 krapusanat ovat harha, hymiö, äly.

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti, ei enempää, ei vähempää. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin tässä blogissa.
Sanojen ei tarvitse olla perusmuodossaan kirjoituksessasi.
Jätä krapusi linkki blogiini.
Kiirettä kravun kirjoittamisella ei ole, koko viikko on aikaa.

OSALLISTUJAT

Cara

Pasanen

Matilda Varjo

Maarit

BLOGitse

AilaKaarina

Aimarii

Advertisement

33 Responses to Äly

 1. Äijä says:

  Hiljattain oikein seurasin ihmisten älytöntä kännykän käyttöä. Lounasravintolassa syötiin katse tiiviisti puhelimessa, koululaiset kävelivät jalkakäytävällä katse naulittuna puhelimen näytölle.

  • susupetal says:

   Arvaa, montako kertaa olen ollut törmätä ihmiseen, joka on naama kännykässä? Ja muutamat tyypit ovat meinanneet talloa koiran päälle,kun ovat olleet uppotuneina älyyn, Äijä.

 2. Takkutukka says:

  Kiitos Susu: oiva ja napakka totuudellinen veto siitä, mihin tässä on älypuhelinten kanssa ajauduttu ja mikä on ajan henki!!
  Tuo, mitä Äijä ylhäällä toteaa, on surullisen totta myös koululaisten kesken, ihme ettei enempi liikennevahinkoja satu .
  Palikka ja tekoäly: Hyvät apurit – huonot isännät…

  • susupetal says:

   Koiraa ulkoiluttaessa tulee vastaan aina välillä ihmisiä, jotka kännykän lumoissa ulkoiluttavat omaa koiraansa flexissä. Koira voi huidella missä vaan, omistaja ei huomaa mitään.
   Huonoja isäntiä on paljon, Takkutukka.

 3. Cara says:

  Hyvin sanottu, että äly on valunut puhelimeen. Sitä ne ilmeisesti etsivät, ne lukuisat puhelimeen tuijottavat, joihin törmää kadulla, kaupassa, kirjastossa, torilla, apteekissa jne.
  On sääli, että kohta iso osa ihmisistä ei voi hoitaa asioitaan, kun siihen tarvitaan mokoma älykänny ja kaikki eivät sitä halua/osaa käyttää.

  Oma krapuni:
  https://caravaani.blogspot.com/2023/03/viikon-12-krapu-merkillisyyksia.html

  • susupetal says:

   Kaikenlaiset palvelut ovat siirtyneet nettiin. Ei ole enää pankkikonttoreita, ei vakuutusyhtiöitä jne. Kaikki pitäisi hoitaa netin kautta. Ja todellakin, kaikilla ei ole nettiä, ei kykyä, ei halua hoitaa asioita näin.
   Etälääkäripalveluita odotellessa, Cara…

 4. Don Quijote says:

  Miten surullisen totta!

 5. timokytta says:

  Saa tosiaan nähdä miten tämä kehitys jatkuu. Sellainen viilaus, että itse asias kännykät ei tota tehneet, vaan some-alustojen pyrkimys koukuttaa käyttäjiään, että saavat mahd paljon mainostuloja. Koukutus syntyy algoritmeillä, jotka on tehty tarjoamaan sellaista sisältöä, joka saa reagoimaan (negatiivisista tunteista tulee isommat reaktiot, joten niitä tarjotaan enemmän). Tuos Muskin twitter-sekoilujen sivussa tuli itsekin mentyä myös Mastodoniin ja siellä ei olekaan mitään algoritmejä tarjoamassa sisältöä, vaan näytetään pelkästään niitä joita oon itse valinnut seurattavaksi. Tekee feedin selvästi tyhjemmäksi (pitää itse etsiä ne seurattavat tunnarit niin vähitellen sisältöä syntyy), mutta on kyllä myös paremmin hallittu.

  • susupetal says:

   Joo, tämähän oli kärjistetty pakina, Timo.
   Twitteristä ei ole kokemusta, mutta kuulostaa hyvältä tuo Mastdon.
   Ihminen koukuttuu kyllä helposti, ihan huomaamattakin.

   • timokytta says:

    Joo, en tarkoittanut olla liian kaikkitietävänä selittävä, vaikka kieltämättä vähän tosikkomainen toi mun viilaus, mutta se tuli vain mieleen aiheesta kun oon viime aikoina näistä AI ja koneoppimisen jutuista kuullut taas. Siellä Mastodonissa on näkynyt aika mukavasti lautapeliporukoita ja niissä ei paljoa vihapuhetta harrasteta 🙂.

    • susupetal says:

     Sataan sanaan on vaikea mahduttaa kaikkea.
     Miellyttävää, että löytyy alusta, jossa ei ole vihapuheita!
     Tuntuu, että blogitkin saavat olla aika rauhassa vihapuheelta nykyään, ainakin ne blogit, joissa vierailen. 15 vuotta sitten oli paljon enemmän ilkeitä kommentteja.

 6. Päivitysilmoitus: Kosmopoliitta ja Maineikas | sanapasanen

 7. runopasanen says:

  Olipa sulla susupetal mainio ketjutus äly(kännykä)stä, somesta, mielipiteistä ja totuudesta. Ja miten internet muuttui alkuideansa vastaiseksi.

  Kosmopoliitta ja Maineikas

 8. Ennen sanottiin ”ota järki käteen”. Nyt sanotaan ”ota äly päähän”.
  Näin se maailma muuttuu.

  Oma krapuni: https://kirjoittimatildavarjo.blogspot.com/2023/03/kaikki-muuttuu-krapuhaaste-vko-12.html

 9. Maarit says:

  Ilimankos tässä tyhmistyy päivä päivältä, aina on haettava tietoa netistä 🙂
  http://www.lissukka.blogspot.com

 10. Olifantti says:

  Totta puhut. Ehkä älyä on olemassa vain rajallinen määrä, joten sitä ei enää riitä jokaiselle.

 11. Mayo says:

  Kylläpä hyvin kirjoitit. Kun omat aikuiset lapset alkoivat katsoa käydessään kännyköitään ruokapöydässä, tein asiasta lopun.

 12. BLOGitse says:

  Ja sitten ihmetellään pahoinvointia ja stressiä kun on vuositolkulla oltu somen uhreja. Toivottavasti tulevat sukupolvet osaa olla fiksuja.
  Jotkut ovat laittaneet itsensä somepaussille. Kokemukset ovat olleet ilmeisenhyviä koska moni on huomannut miten paljon aikaa on muihin asioihin ja tekemisiin.
  Ilmen nettiä tai kännykkää en itse tulisi enää toimeen. Onneksi osaan käyttää molempia. 🙂
  https://blogitse.com/2023/03/20/krapu-12-alytonta/

  • susupetal says:

   En minäkään netistä luopuisi. Ilman kännykkää voisin ajatella olevani, lankapuhelimen varassa.
   Kun miettii somepaussia, on taatusti jo sen tarpeessa, BLOGitse.

 13. Joo toi nopeaa tää kehitys nykyään tekoäly kirjoittaa runoja ”AUM GOLLY 2 – RUNOT, JOTKA SAVAT SINUT hymyilemään” kirja valmistui 12 tunnissa sen mahdollistivat ChatGPT, tekoäly-chatbot.
  Kännyn käyttö itsellä on vähentynyt huomattavasti, ei oo tarvetta olla heti imussa mukana. Mä en ole vieläkään päässyt pikaviestinnässä sisään noihin hymiöihin. No twitchin emoteja käytän koska niihin jotkut ovat vaivautuneet ja kuluttaneet aikaa niitten tekemiseen.

  • susupetal says:

   Tekoälystä on moneen, Andy!
   Minulla ei ole kännykässä facea, messengeria, instaa jne.Ei mobiilipankkia, ei paljon mitään. Hoidan em. asiat läppärillä, joten ei ole mitään tarvetta kurkkia kännykkään kävellessä.

 14. AilaKaarina says:

  Niin totta kirjoitat! Juuri luin artikkelin vihapuheesta ja siitä miten taas palataan siihen lapsuuteen, kodin ilmapiiriin, vuorovaikutukseen, kasvattajien empatiakykyyn … Oi, oi! Tässä oma Krapuni. Huomenna ehdin taas paneutua muiden teksteihin: https://pienettarinat.blogspot.com/2023/03/ukin-taidonnayte_22.html

 15. aimarii says:

  Hyvin muotoilit sanallisesti ihmisen älynvaluneen kännykän älyksi. Pelotttavaa tavallaan. Miten kauan enää kuluu aikaa, kun nämä älylaitteet ovat vallanneet maailman j aihminen tottelee niitä. Onhan se jo melko isosti ainakin kännykän orja.
  Tekstisi on mainio.
  Minulla krapu valmiina myös.
  https://kommintanhua.blogspot.com/2023/03/enkeli-kuunsillalla.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: