Saturday Classics 220820

 

1950-luku oli italialaisen iskelmän kulta-aikaa Suomessa.  Sama romanttisen italialaisen musiikkiteollisuuden suosio jatkui 60-luvulle tultaessa ja vielä tulevinakin vuosikymmeninä. Italia tuotti hittiä hitin perään: Ensi kerran, Hopeinen kuu, Kertokaa se hänelle, En koskaan, Puhu hiljaa rakkaudesta, Olen suomalainen, Kuuleeko yö, Buonasera Signorina, Lazzarella, Keinu kanssani, Odota en, Oli kuu, oli ilta, Antaudu rakkain sekä tietenkin Volare.

Ja juu, sinivalkoisten äänien eli Katri-Helenan kappale Vasten auringon siltaa ja Paula Koivuniemen Aikuinen nainen ovat myös alun perin italialaisia iskelmiä.

Yksi suosikeistani Italia-akselilta on Jimmy Fontana (1934-2013), italialainen näyttelijä, säveltäjä, sanoittaja ja säveltäjä. Fontanan tunnetuin sävellys lienee José Felicianon esittämä Che sarà, kappale löytyy linkistä.

Fontanan säveltämä Il Mondo on vuodelta 1965, sen sovitti itse Ennio Morricone.

***

Muita sulosävelmiä löytyy täältä

 

18 Responses to Saturday Classics 220820

 1. Sus' says:

  Onpa jätkällä pehmeä ääni, jos tuo ei saa niin sit on nössö;DD

 2. anli says:

  Kyllähän noi 50-60 luvun iskelmät ovat syöpyneet mieliin lähtemättömästi. Iskelmätähtien lauluääni oli ihan eri luokkaa kuin nyt ja ehkä laulutyylikin oli erilainen. Ja nuo samettiäänet…..ihan oma lukunsa.

  • susupetal says:

   Vanhempani kuuntelivat paljon musiikkia, Anli, iskelmiä, jatsia, rokkia, musikaalisävelmiä, operetteja jne, meillä soi aina musiikki, tosin ei koskaan suomenkielistä! Musiikin monet genret tulivat tutuiksi silloin.

 3. Lepis says:

  On komea ääni on! Mukava kipalekin 🙂

 4. aimarii says:

  Minä tykkään kuunnella tämmöistä. Sopii joskus tunnelmaan.

 5. timokytta says:

  Olipa pehmeä ääninen tosiaan. Ja tuo tunnetuin laulunsa olikin tuttu!!! Siitähän on se meillekin tuttuja julkkiksia pursuava Leivotaan Leivotaan -kappale: https://www.youtube.com/watch?v=0BZIyrBbiMY 😊

 6. riitta k says:

  Italia on niin pehmeä kieli, mutta ei sen ymmärtämiseen espanja auta. Ajattelin opetella italiaa vähäsen ennen peruuntunutta matkaani, että uskaltaisin luontevasti muutaman sanan sanoa. Verbien taivutus on aivan järkkyä! Kuuntelin myös tuon Felicianon esityksen, kiva kun siinä oli sanat. Samettista ja naisiin vetoavaa on.

 7. Jael says:

  En ole varma olenko kuullut tätä joskus, mutta italiailaiset kappaleet, silloin ja nyt, ovat hyviä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: