Tepaa muistaen

Rakas tätini ja kummitätini Tepa on vihdoin päässyt haluamaansa rauhaan. Enää hänen ei tarvitse kysyä minulta, milloin tämä kaikki loppuu, miksei hän saa jo kuolla.

Tuntemani Tepa oli jo poissa viimeisen vuoden ajan. Kävin häntä kyllä katsomassa, mutta en ole lainkaan varma, tunnistiko hän minua maskin takaa. Ehkä hän tunsi ääneni, tunsi, miltä silitykseni iän kuihduttamalla iholla tuntui. Ehkä hän muisti jotain, kun lauloin hänelle, kun paijasin teräksenharmaita hiuksia.

Tepa oli se ihminen, joka opetti minua rakastamaan kirjoja. Sain häneltä syntymäpäivä- ja joululahjoiksi Anna-kirjoja, Pieni runotyttö-sarjaa, Tiina-kirjoja, Anni Swanin koottuja kertomuksia Tottisalmen perillisineen ja Iris rukkineen, Nuorten toivekirjaston kirjoja ja niin edelleen.

Murrosiässä Tepa jaksoi ymmärtää minua silloin, kun omat vanhemmat olivat enemmän ja vähemmän hukassa kanssani. Tepan mielestä meikkini oli kaunis, vanhempieni mielestä ei niinkään. Tepa oli varma siitä, että minusta tulee ihan kunnon ihminen, eivätkä teini-iän älyttömyydet veisi minua pysyvästi lavealle tielle.

Ihailin ja rakastin Tepaa. Hän oli rohkea, suorasanainen, rehellinen, aikaansaava ja hänen huumorintajunsa oli yhtä outo kuin minullakin. Usein hihittelimme asioille, joille muiden mielestä ei sopinut nauraa tai joista ei ollut edes sopivaa laskea leikkiä.

Tepan elämä ei ollut aina helppoa, mutta elämäniloaan hän ei menettänyt ennen kuin viimeisinä vuosinaan, jolloin liikkuminen vaikeutui, eikä jaksaminen riittänyt enää lukemiseen.

Vuosien mittaan olen kirjoittanut ja piirtänyt Tepasta. Näissä Tepa tuumaa-jutuissa olen yrittänyt kertoa, kuinka paljon hän on minulle merkinnyt ja merkitsee edelleen. Olen ylpeä, kiitollinen ja iloinen siitä, että juuri hän oli rakas kummitätini.

Joskus me nauroimme miettiessämme, että kun aika jättää Tepasta, minusta tulee pienen sukumme matriarkka. Nyt se aika on koettanut.

***

Otan varaslähdön ja soitan lauantaiklassikkona jo nyt Tepan lempikappaleen. Minun piti kasvaa todella aikuiseksi, että opin pitämään Kauko Käyhköstä ja tästä laulusta. Senkin asian Tepa opetti minulle loppujen lopuksi, kaikkien muiden asioiden lisäksi.

36 Responses to Tepaa muistaen

  1. Jael says:

    Osanottoni ja halit sinulle SusuPetal rakkaan ja tärkeän läheisen poismenon johdosta.

  2. aimarii says:

    Tepa on tullut minullekin kauttasi hieman tutuksi. Tekstejäsi lukiessani olen ymmärtänyt, miten tärkeä ihminen Tepa on ollut ja on sinulle. Haikeus on nyt sydämessäsi, vaikka hyväksyt sisimmässäsi Tepan toiveen päästä jo pois.
    Lämmin osanottoni sinulle. ♥
    Voi olla, että kohta kuunneltuani Käyhkön – Rakastan elämää, tästä lähin ajattelen sen olevan Tepan laulun.

  3. Cara says:

    Sinulla on kauniit muistot Tepasta. Kuulostaa hienolta teidän suhde. Muta parempi nyt, että Tepa pääsi vihdoin rauhaan.

    Me monet täällä saimme lukea juttujasi Tepasta, kiitos siitä. Melkein tunsimme hänet.

    Minullakin oli Helmi-täti, joka rakasti tuota samaa laulua – ja elämää kaikista vaikeuksistaan huolimatta.

  4. Äijä says:

    Sinun maailmasi on nyt erilainen kuin aiemmin, lämmin osanottohalaus täältä verkon yli.

  5. Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa. Tepa oivalsi. Sinäkin. Ihanaa, että monella on se täti joka jaksaa nauraa samoille jutuille, muista piittaamatta, ja jakaa aikansa nuorten kanssa, molempien ollessa, hmm, vanhoja. hugs/kisesses ❤

  6. Sus' says:

    Kaiki meistä tarvitsee elämäänsä vähintään yhden Tepan. Itsellä kävi tuuri kun tuo ihminen oli samalla mutsini, harvan mutsin kanssa pystyi puhumaan niin kuin minä omani kanssa, nimenomaan teini-iässä. Otan osaa suruusi, Tepalle sytytän kynttilän vzikken tuntenutaan, ilmeisen hyvä ihminen.

    Biisisuositus Alter Bridge – Wonderful Life (lohdutti paljon kun mutsi delas.. )

  7. Lepis says:

    Osanottoni ja voimia Susupetal! Olet aina puhunut täällä ja muualla niin lämpimästi Tepasta, että tuntuu kuin olisi hänet tavannut. Jotenkin mielikuva kaksosista (vähän eri ikäisistä) on muodostunut. Onneksi jäi paljon hyviä muistoja.

  8. Maarit says:

    Osanottoni Susu<3 Ihanaa, että Tepa oli sinulle se Ihminen(isolla Iillä), teillä oli todella erikoislaatuinen yhteys!

  9. Repu says:

    Kaunis kirjoitus. Hyvät muistot säilyvät ja antavat voimaa. Lämmin hali surussasi.

  10. Takkutukka says:

    Lämmin osanottoni ja halaukseni Sinulle. Tätisi on rauhansa ansainnut.
    Olemme onnekkaita, sillä muistokirjoituksesi olisi yhtä hyvin voinut koskea omaa, rakasta Tätiäni, joka kulki vierelläni ja seisoi takanani koko elämänsä, 85 -vuotta, ajan. Myös hän luki minulle ääneen ja avasi portit kirjojen avaraan maailmaan. Yhteinen taipaleemma jatkui, kunnes herra Alzheimer vei hänet lyhyen omaishoitajuuden jälkeen lepoon ja rauhaan.
    Tervetuloa siis meidän matriarkkojen joukkoon, muistot kantavat meitä ja tuonkin vakanssin hoidamme kunnialla Tätiemme muistoa kunnioittaen ja hiljaa hyräillen Rakastan elämää….

  11. riitta k says:

    Lämmin osanottoni sinulle Susu ❤️ Tepa oli sinulle niin merkittävä ihminen, että suru on nyt musertavaa. Onneksi lämpimät muistot kantavat.

  12. Uggla says:

    Voimia, minä menetin äidin viime kesänä, on vielä tuoreet muistot.

  13. AilaKaarina says:

    Syvä osanottoni. Sinulla oli onnea, kun sait tueksesi noin ihanan ihmisen. Jokainen lapsi tarvitsee edes sen yhden aikuisen, joka on läsnä. Itselläni oli onni saada ystäväni äiti, joka aina kohteli mua kauniisti ja kaksi kansakoulun opettajaa. En tiedä olisinko edes selvinnyt ilman heidän tukeaan. Sylin täydeltä lähetän lämpöisiä ajatuksia sinulle susupetal ❤

  14. Elegia says:

    Otan osaa ❤ Jotenkin tuli kauniista kirjoituksesta mieleeni oma tätini, jonka menetin liian varhain. On mahtavaa, että sinulla oli noin upea ihminen elämässäsi!

  15. Osanottoni. Voimia sulle sinne.

  16. Crane says:

    Lämmin osanottoni, Susu! Niin lämpimästi ja arvostaen kirjoitit tädistäsi. On hienoa, että sinulla oli ymmärtävä ja sinua tukeva henkilö elämäsi vaiheissa, mutta varmasti hänellekin oli tärkeää, että olit hänen vierellään viimeisinä aikoina. Mie usko, että vaikka ihminen ei enää kykene ilmaisemaan itseään, hän jollakin tasolla kuulee, näkee ja tuntee kaiken, mitä ympärillä tapahtuu. Siksi on tärkeää laulaa, puhua, koskettaa! Paljon voimia sinulle!

  17. Birgitta says:

    Osanottoni Susu ❤
    On mahtavaa, että maailmassa on ihmisiä, jotka ovat tukenamme kun olemme nuoria ja nauravat kanssamme hullutuksille, joita muut eivät välttämättä ymmärrä. On hienoa, että olit vanhan matriarkan lähellä silloinkin, kun oli vaikeaa. Toivottavasti läheisyys tuntui olemisen siellä puolella, laulu ainakin varmasti resonoi.

    Halaus ❤

  18. timokytta says:

    Hienoa kun on ihmisiä, joiden kanssa synkkaa. Surullista kun heidät menettää. Osanottoni! ❤

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.