Joskus mikään ei ole sitä miltä näyttää

 

ulle_dulle_dof

 

UUna’s-blogin Uuna Syrjäsuo, kuvataiteilija ja kirjailija, on julkaissut novellikokoelman Ulle dulle dof. Aikaisemmin olen lukenut Uunalta hänen runojaan kokoelmissa Siltarumpu ja Haaveileva heinä. Oli siis mielenkiintoista tarttua tähän kirjaan, nähdä, millä tavalla Uuna maalaa sanoilla proosaa.

Kirjan kansi on kaunis, Uunan tekemä valokuvakollaasi, ja sama kollaasinomaisuus löytyi novelleista, joissa kuljettaan tässä ajassa, ehkä menneisyydessä, tulevaisuuttakaan unohtamatta. Tarinoissa on mukana muistoja, kokemuksia ja tunteita, jotka sulautuvat ihmisen päässä suloiseksi surrealismiksi: koskaan ei voi olla täysin varma siitä, muistaako oikein, onko tämä tässä ja nyt ja kuinkas sitten kävikään? Tarinoissa on huumoria ja etenkin toivoa, vaikka käsiteltäisiinkin kipeitä asioita. Uuna on kekseliäs siveltimen käyttäjä loihtiessaan lukijan silmien eteen tapahtumapaikan, jonka värit näkyvät, tuoksut tuntuvat.

Tarinoissa käydään tansseissa, mietitään työttömyyttä, tunnetaan tuskaa siitä, ettei voi enää maalata, seurataan omenapuiden kasvua, muistetaan Myllymamman pitsejä ja syliä. Kertomusten reaalimaailma on tuttu, arkinen, mutta se mitä siinä maailmassa tapahtuu, on jotain aivan muuta. Alitajunta kuljettaa herkkää ihmistä, taiteilija havainnoi maailmaa ja itseään monin eri tavoin. Näkyvä muuttuu muuksi, saa uuden merkityksen.

Ulle dulle dof on kirja mieleeni, ehkä siksi, että tunnistin itseäni kirjan sivuilta. Usein omassa elämässänikään mikään ei ole sitä miltä näyttää.

Books on Demand
ISBN 978-952-286-424-6, kovakantinen, 120 sivua

***

Kirjoittamisen ja valokuvanäyttelyn lisäksi Uuna on tänä syksynä auttanut kahta bloggaajaa toteuttamaan kirjan. Tuulennon tupa-blogin Tuulento on julkaissut Metsän salaisuus-kirjan. Aina ja Hilta-blogin Ainan uusi kirja on nimeltään Todenkaikuja. Onnea uusille kirjailijoille.

Pitääkin joku päivä ihan listata kaikki BoDaavat bloggaajat, meitä on jo aika monta.

 

 

 

Mainokset

10 Responses to Joskus mikään ei ole sitä miltä näyttää

 1. Uuna says:

  Olin tulossa lukemaan Kihivaksen lumitarinaa ja aivan hämmästyin, kun tuttu kuva ilmestyi nenäni eteen. Tämä kirja jännitti sikäli eniten, koska tämä on ensimmäinen kansiin laitettu proosani, vaikka sitä olenkin kirjoittanut enemmänkin.
  Kiitos lukukokemuksestasi, oli mielenkiintoista kuulla, mitä ajatuksia tarinat herättivät. Hyvä että selvisit peilin kautta toiseen maailmaan. Kuka peilistäsi katsoi ;-D
  Ulle dulle dof…minut siis on valittu…ja sinut 😀

 2. aimarii says:

  Hyvä tiivistys – joskus mikään ei ole sitä, miltä näyttää. Kiinnostava kommentti, kun mulla ei ole vielä Uunan kirjaa.

 3. Hienoa, kun esittelet näitä blogilaisten kirjoittamia kirjoja. BoD taitaa olla ihan varteenotettava vaihtoehto omakustanteelle. Aika moni sitä näyttää ainakin käyttävän. Sinäkin olet kaikki uudemmat kirjat teettänyt siellä.

 4. kiiris says:

  Mielenkiintoisen innostavasti kirjoitit tuntemuksistasi Uunan kirjasta.

  Minä olen kyllä hirmu ylpeä, kun virtuaalitunnen jo monta monta kirjailijaa, vaikken kaikkien teoksia ole lukenutkaan, huono lukija kun olen. Mutta hattua nostan ja halaan kaikkia. Rohkeita, luovia taidesieluja.

 5. riitta k says:

  Ihastuin Uunan maailmoihin ikihyviksi ❤︎ Luennassa on nyt hänen runokirjansa Ikkuna joka oli ovi. Sekin on ihana. Miten voikin olla näin monipuolisesti lahjakkaita ihmisiä! Muutaman hänen lisäkseen ilokseni tunnen 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: